Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τα νοικοκυριά, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα χωρίς ασφαλή πρόβλεψη για το πού θα σταματήσει.

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι ακριβότερο κατά 40% από πέρυσι. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανοίξει με τιμές πάνω από 1,10 ευρώ στην Αττική, πάνω από 1,20 στην περιφέρεια και πάνω από 1,30 στα νησιά.

Ο κ. Ασμάτογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, μεγάλες ανατιμήσεις έχουμε και στο πετρέλαιο κίνησης, που με τη σειρά τους τους φέρνουν αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ ζήτησε και πάλι την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εξηγώντας πως το κράτος δεν πρόκειται να χάσει έσοδα, τουναντίον θα βάλει περισσότερα χρήματα στα ταμεία του μέσα από την αυξημένη κατανάλωση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει  την αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με παράλληλη αύξηση 20% – 30% των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε η επιδότηση να αγγίζει και τη μεσαία τάξη.

Τα νέα  εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να  διαμορφωθούν:

–              Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

–              Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

–              Εως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης αναμένονται εντός των ημερών, πριν τις 15 Οκτωβρίου που κάνει πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Με την αύξηση των εισοδηματικών ορίων εκτιμάται ότι ενισχύονται 8 στα 10 νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου ενώ από πέρυσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης