
Σε επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων έκδοσης SafePass προχώρησε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, δεδομένου ότι η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση έχει φτάσει στο 81,1% του ενήλικου πληθυσμού και ταυτόχρονα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων είναι στο 78,4%.
Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε από τις βάσεις δεδομένων ότι περίπου 11.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στη συνέχεια στον εμβολιασμό με τη 2η δόση. Ο εμβολιασμός μόνο με τη μια δόση, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, προσφέρει χαμηλότερη κάλυψη, ενώ δεν προστατεύει εξίσου αποτελεσματικά από τις μεταλλάξεις του ιού.
Tροποποιήσεις για safepass
Συνεπώς κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην προϋπόθεση για έκδοση SafePass που αφορά στον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 18 Οκτωβρίου μόνο τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να αποκτούν SafePass (εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen).
Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι πολίτες που έλαβαν την 1η δόση και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη 2η δόση (3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 4 εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna και 8 εβδομάδες για το εμβόλιο της AstraZeneca), να προχωρήσουν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου σε εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν παγκύπρια.
Όσα άτομα δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη της 2ης δόσης, από τις 18 Οκτωβρίου κι έπειτα, για σκοπούς SafePass, θα πρέπει να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών. Τα άτομα που δεν θα ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα μετά την πάροδο των ημερών που απαιτούνται μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης θα πρέπει να διενεργούν εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ίδια έξοδα σε ιδιωτικά φαρμακεία ή κλινικά εργαστήρια.
Η παραπάνω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, οι προϋποθέσεις έκδοσης SafePass με πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (PCR ή rapid test αντιγόνου) με ισχύ 72 ωρών, δεν επηρεάζονται και συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές