Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργου καταλήγοντας μεταξύ άλλων σε μια σειρά διαπιστώσεων αναφορικά με την πράσινη χρηματοδότηση.

Το EcoFin στο κείμενο συμπερασμάτων, τονίζει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της για την επείγουσα και φιλόδοξη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και δεσμεύεται για περαιτέρω επιτάχυνση των προσπαθειών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τους φιλόδοξους πράσινους στόχους και τους στόχους των δαπανών.

Επίσης, εκφράζουν την προσήλωση στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050.

Οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί σημαντικά η κινητοποίηση ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων για να συμβάλει στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Υπογραμμίσουν επίσης, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η δημόσια πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τομεακοί χάρτες πορείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Και προτείνουν προς όλα τα μέρη, να ενισχύσουν τη διαφανή υποβολή εκθέσεων σχετικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για τον σκοπό αυτό καλούν τον ιδιωτικό τομέα να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για να συμβάλει στην επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου και κλιματικά ανθεκτικού μέλλοντος.

Το EcoFin υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της λαμβάνουν φιλόδοξα βήματα για να ευθυγραμμίσουν τις χρηματοοικονομικές ροές με τη Συμφωνία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου δράσης της ΕΕ 2018 για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της επόμενης στρατηγικής για τη χρηματοδότηση της μετάβασης.

Τέλος, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει μια επισκόπηση των διεθνών χρηματοδοτήσεων για το κλίμα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κρατών μελών της για το 2020 και το Συμβούλιο να εγκρίνει αυτήν τη συνεισφορά πριν από την UNPCCC COP26.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης