Επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα σηματοδοτεί η αύξηση κατά 4,1 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων το 2022 που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν το επόμενο έτος μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 49,519 δις. ευρώ από 45,440 δις. ευρώ το 2021 λόγω της αύξησης των εισοδημάτων, της αναθέρμανσης της κατανάλωσης αλλά και της μείωσης της φοροδιαφυγής.

Με όχημα την ανάπτυξη το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού το 2022, θα διαμορφωθούν σε 54,68 δισ. ευρώ, από 50,07 δισ. ευρώ, φέτος, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,6 δισ. ευρώ ή κατά 9,2%.

Πιο αναλυτικά:

– Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 18,75 δισ. ευρώ, από 17,18 δις. ευρώ, φέτος σημειώνοντας αύξηση 1,58 δις. ευρώ.

– Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 15%, ή κατά 1,94 δισ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 14,89 δισ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τους φόρους που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τα κέρδη τους. Παρά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 24% σε 22% ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να αυξηθεί από 2,35 δισ. ευρώ φέτος θα αυξηθούν σε 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,25 δισ. ευρώ λόγω της αυξημένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

– Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 651 εκατ. ευρώ ή κατά 6,9% και το ποσό θα διαμορφωθεί το 2022 σε 10,11 δις. ευρώ, από 9,46 δις. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

– Οι φόροι από την ακίνητη περιουσία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,5 δις. ευρώ καταγράφοντας μείωση 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 λόγω των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Την ίδια ώρα το προσχέδιο ενσωματώνει πακέτο μέτρων που προβλέπουν μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, εκπτώσεις για την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, πτώση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ.

Η λίστα των ελαφρύνσεων

Ειδικότερα η λίστα των ελαφρύνσεων και των μέτρων στήριξης του 2022 περιλαμβάνει:

1. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.

2. Επέκταση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

4. Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2022.

5. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

6. Αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

8. Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και κατάργηση για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

9. Μείωση ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

10. Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

11. Φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

12. Αναμόρφωση του πλαισίου της φορο-λοταρίας. Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.

13. Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Βασικά φορολογικά κίνητρα:

– Απαλλαγή για 3 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην συνεργασία προσώπων.

– Απαλλαγή για 3 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος στην περίπτωση μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.

– Απαλλαγή που δύναται να ανέλθει συνολικά έως του ποσού του 1 εκατ. ευρώ.

– Απαλλαγή της νέας επιχείρησης από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού σε τρίτο υπό προϋποθέσεις.

– Έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης.

14. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ