Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτυπώνουν εκ νέου τις ανησυχίες τους για τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μετά και τα τελευταία στοιχεία τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,3%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 1,83% στις 6.947 μονάδες, ο DAX χάνει 2,34% στις 14.837 μονάδες και ο CAC 40 υποχωρεί κατά 2,20% στις 6.431 μονάδες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι ότι οι επενδυτές προσφεύγουν στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, οι αποδόσεις των οποίων είναι ούτως ή άλλως συμπιεσμένες, την ώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 3%. Και η μόνη εξήγηση που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα προκαλέσουν αλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας την προσφορά χρήματος και ευνοώντας τους τίτλους του σταθερού εισοδήματος.

Έτσι, η αντιστροφή του θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε χθες, δεν ισχύει μόνο για την Ευρώπη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street υποχωρούν, ενώ και οι αγορές στην Ασία έκλεισαν χαμηλότερα.

Στα μάκρο της ημέρας, κάμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο σε ετήσιο βαθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Οι πωλήσεις λιανικής της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες σε τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και ήταν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,8% και ετήσια 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές