Οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν το 2022 καθώς οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που βοήθησαν τις εταιρείες να παραμείνουν «ζωντανές» κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με νέα έκθεση της Euler Hermes, εταιρείας ασφάλισης και παροχής εγγυήσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% σε ετήσια βάση το 2022, εκτιμά η Euler-Hermes. Αυτή η προβλεπόμενη αύξηση ακολουθεί δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης: οι πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το 2020 και προβλέπεται να μειωθούν κατά 6% το 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση το 2022, ο συνολικός αριθμός πτωχεύσεων πιθανότατα θα παραμείνει 4% χαμηλότερος σε σχέση με το 2019 – πριν ο κορωνοϊός εξαπλωθεί παγκοσμίως.

«Αντιλαμβανόμενες το τι έμελλε να συμβεί με το επίπεδο των πτωχεύσεων, οι κυβερνήσεις πέτυχαν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κρίση: η μαζική κρατική παρέμβαση απέτρεψε μία στις δύο πτωχεύσεις στη Δυτική Ευρώπη και μία στις τρεις στις ΗΠΑ το 2020», δήλωσε ο Μαξίμ Λεμερλέ, επικεφαλής του τομέα έρευνας και πτωχεύσεων στην Euler-Hermes.

«Τα μέτρα των κυβερνήσεων θα διατηρήσουν τις πτωχεύσεις σε χαμηλό επίπεδο το 2021, αλλά αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από τον τρόπο που θα δράσουν οι κυβερνήσεις τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αύξησαν τις δαπάνες για την υποστήριξη συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης περιλάμβαναν περικοπές φόρων και αναβολές πληρωμής τους, κρατικά δάνεια και εγγυήσεις, καθώς και παροχή μετρητών.

Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες χαλάρωσαν τις πολιτικές τους για να διατηρήσουν τη ροή του χρήματος στην οικονομία.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να διακόπτουν αυτά τα μέτρα στήριξης, ενώ αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία.

Περιφερειακές τάσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της Euler Hermes, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων επιστρέφουν σε επίπεδα προ-πανδημίας σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές. Πολλές από αυτές τις χώρες χρειάστηκε να επαναφέρουν τους περιορισμούς για να περιορίσουν τα νέα κύματα λοιμώξεων από Covid-19 και προσέφεραν λιγότερο γενναιόδωρη πολιτική και οικονομική υποστήριξη, αναφέρει η έκθεση.

Οι πτωχεύσεις στην Αφρική αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία από φέτος, ενώ στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική προβλέπεται να σημειώσουν άνοδο το 2022.

Η έκθεση της Euler Hermes εκτιμά ότι οι τάσεις πτώχευσης θα είναι διαφοροποιημένες στη Δυτική Ευρώπη:

– Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας θα μπορούσαν να δουν τις πτωχεύσεις να αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του 2019, από το 2021 ή το 2022.
– Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια αύξηση των πτωχεύσεων από το 2022, αλλά όχι ακόμη σε επίπεδα πριν από την Covid-19.
– Τα μεγάλα πακέτα στήριξης και η επέκταση αυτών των μέτρων θα κρατήσουν πιθανώς χαμηλά τον αριθμό των πτωχεύσεων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Εν τω μεταξύ, στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού οι πτωχεύσεις αναμένεται να καταγράψουν αύξηση κατά 18% σε σχέση με πέρσι, το 2022, ενώ μια «ισχυρή αύξηση» κατά 69% αναμένεται στις πτωχεύσεις στην Ινδία το επόμενο έτος, μετά την αναστολή των δικαστικών διαδικασιών για επιλεγμένες περιόδους κατά την περίοδο 2020-2021 λόγω Covid.

Στις ΗΠΑ ένας συνδυασμός «μαζικής στήριξης» και μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη πιθανότατα θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των πτωχεύσεων το 2021 και το 2022, όπως εκτιμά η έκθεση της Euler-Hermes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή