Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά όταν καταργηθούν σταδιακά οι έκτακτες αγορές ομολόγων το επόμενο έτος, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σχέδιο θα αντικαταστήσει το υπάρχον εργαλείο και θα συμπληρώσει ένα παλαιότερο, ανοικτού τύπου σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης, με το οποίο οποία αγοράζει σήμερα χρέος 20 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Τονίζουν ωστόσο ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναφέρουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα λειτουργούσε ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το προγραμματισμένο για τον Μάρτιο τέλος του PEPP, πυροδοτήσει ένα sell off ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αγορές θα πραγματοποιούνται επιλεκτικά. Αυτό θα παρακάμψει έναν κανόνα που ισχύει και για τα δύο υφιστάμενα προγράμματα που απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.

Αυτός ο κανόνας ίσχυε από την έναρξη αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας το 2015. Σκοπός του είναι να εξαλείψει τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV τον Ιούλιο είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια «μετάβαση σε μια νέα μορφή», χωρίς να επεκταθεί. Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα εκτελεστεί «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022.

Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στην τελευταία της συνεδρίαση πολιτικής του έτους «ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν» σε αυτό το πρόγραμμα – «εάν χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως