Ο σουηδικός γίγαντας επίπλων IKEA σχεδιάζει να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Τουρκία, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το αυξημένο κόστος αποστολής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της εταιρείας στην Τουρκία.

Τα προϊόντα που η ΙΚΕΑ σχεδιάζει να παράγει και στη συνέχεια να εξάγει από την Τουρκία – πολυθρόνες, βιβλιοθήκες, ντουλάπες και ντουλάπια κουζίνας – αποστέλλονται επί του παρόντος σε προορισμούς χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, από την ανατολική Ασία έως τη Μέση Ανατολή ή τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Λόγω των προβλημάτων αποστολής που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή στην Τουρκία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Κερίμ Νισέλ.

«Όλοι είδαμε στην πανδημία ότι η διαφοροποίηση είναι πολύ σημαντική», είπε ο Νίσελ. «Μπορεί να μην είναι καλή στρατηγική να παράγεις αντικείμενα σε μία χώρα και μετά να προσπαθείς να τα μεταφέρεις σε όλο τον κόσμο».

Η εταιρεία διαθέτει επτά καταστήματα στην Τουρκία και ήδη εξάγει τρεις φορές περισσότερο από ό, τι εισάγει στην Τουρκία, όπου σήμερα παράγει υφάσματα, γυαλί, κεραμικά και μεταλλικά προϊόντα για παγκόσμια εξαγωγή.

Ο Νίσελ είπε ότι το κόστος ενός εμπορευματοκιβωτίου από την ανατολική Ασία αυξήθηκε στα 12.000 δολάρια από τα 2.000 δολάρια πριν από το ξέσπασμα της COVID-19 πέρυσι. «Είναι πιο λογικό να κατασκευάζονται πιο κοντά τα προϊόντα μας σε σχέση με τον τόπο όπου πωλούνται. Γι ‘αυτό θέλουμε να κατασκευάζονται στην Τουρκία».

Η κίνηση της IKEA ακολουθεί παρόμοια βήματα άλλων ευρωπαϊκών brands, όπως η Benetton, η οποία φέρνει την παραγωγή πιο κοντά στην αγορά ενισχύοντας τα εργοστάσιά της στη Σερβία, την Κροατία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο, με στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της παραγωγής στην Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή