Υπό τη σκιά του ράλι των τιμών ενέργειας στην Ε.Ε. συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του πριν την έναρξη των εργασιών τόνισε: «Οι ενεργειακές τιμές έχουν εκτοξευτεί και πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πολίτες αλλά και την πράσινη ενεργειακή στρατηγική. Διότι υπάρχουν φωνές που αποδίδουν τις υψηλές τιμές στη στρατηγική της Ε.Ε. Είναι λάθος. Η πράσινη ενεργειακή στρατηγική οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας και μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε ο υπουργός.

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ενεργειακής Μετάβασης

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανήγγειλε την προώθηση εκ νέου από την Ελλάδα της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτοι πολίτες από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο κ. Σκρέκας επαναφέρει σε αυτό το Συμβούλιο Υπουργών την ελληνική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., στο πλαίσιο της κίνησης αυτής, η χώρα μας φέρεται να έχει χτίσει μία άτυπη συμμαχία με την Ισπανία και την Πολωνία ώστε η ελληνική πρωτοβουλία να αποκτήσει περισσότερους υποστηρικτές.

Ο στόχος

Ο μηχανισμός υπενθυμίζεται έχει στόχο την είσπραξη πόρων από τις δημοπρασίες των αέριων ρύπων θερμοκηπίου ώστε στη συνέχεια τα ποσά αυτά να διανέμονται στα κράτη – μέλη για την εφαρμογή μέτρων που θα προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Πάντως, ανάλογες πρωτοβουλίες φαίνεται να εκδηλώνονται από ομάδες κρατών μελών της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να ενεργοποιηθούν ενιαία μέτρα από τις Βρυξέλλες. Αντίστοιχη κίνηση έγινε και χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Ισπανίας.

Αναλυτές σχολιάζοντας τη χθεσινή πρωτοβουλία αποδίδουν τη «συμμαχία» και στις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται σε συγκεκριμένες χώρες με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να θέλουν να αποφύγουν το όποιο πολιτικό κόστος. Όπως εξηγούν πηγές στον Ο.Τ. για παράδειγμα στη Γαλλία υπάρχουν το Μάιο οι προεδρικές εκλογές, ενώ στη Ρουμανία πολιτικές εξελίξεις υπάρχουν και με τη σταθερότητα της παρούσης κυβέρνησης. Η Τσεχία συμμετέχει με το κείμενο των χθεσινών προτάσεων καθώς το ενεργειακό της μίγμα κυριαρχείται από το λιγνίτη και επιδιώκει την παράταση της χρήσης του. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία η κυβέρνηση των σοσιαλιστών έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης