Για την πορεία του εμβολιασμού και τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για τα  θέματα της επικαιρότητας  μίλησε στην  ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέτρσος.

Αυτή τη στιγμή το 71 % των ενηλίκων έχουν εμβολιστεί δηλαδή 6,5 εκατ. πολίτες έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο  συνεπώς ο στόχος για το ενιάμηνο του 2021 έχει επιτευχθεί. Στο γενικό πληθυσμό που  το ποσοστό βρίσκεται στο 60%.  Περιλαμβάνονται 1,2 εκατ. παιδιά έως 12 ετών  που δεν μπορούν να εμβολιστούν και άλλο ένα εκατομμύριο  ανήλικοι από 12-17 ετών, καθώς και όσοι εμφανίζονται διστακτικοί, αλλά και εκείνοι που δεν θέλουν να εμβολιστούν.

Σε σύγκριση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα τα έχει πάει πάρα πολύ καλά και όχι τόσο καλά συγκρινόμενη  με χώρες της Δυτικής Ευρώπης.  Πρέπει να εστιάσουμε  στους πολίτες  που έχουν ακόμη δισταγμούς να τους πείσουμε να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Επιβράδυνση

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Β. Ελλάδα αναγνώρισε ότι υπάρχει μια επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας αλλά με τη διαφορά από τον περασμένο Μάρτιο ότι  αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά μαζί και με τα εκτός COVID περιστατικά. Παρόλο το ότι έχουμε μια επιθετική μετάλλαξη την «Δ», η επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας είναι μικρότερη κατά 2/3. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα νούμερα των νοσηλίων  είναι πολύ λιγότερα και από τον περασμένο Οκτώβριο και από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, νοσούν βαριά οι ανεμβολίαστοι.

Η πολιτεία έχει κάνει το χρέος της  παρέχει όλη την υποστήριξη που χρειάζονται οι πολίτες για να εμβολιαστούν. Χρειάζεται και η συμβολή σε αυτή την προσπάθεια  των τοπικών φορέων, είπε ο υπουργός. Ωστόσο, συμπλήρωσε, συνεχώς παλεύουμε για την αύξηση των εμβολιασμένων  δεν πετάμε «λευκή πετσέτα» όπως λέγεται και παρέχουμε περαιτέρω διευκολύνσεις  όπως αυτές που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Σύγκριση

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας υπήρξε μια πολιτική συμφωνία  και άφησαν έξω την πολιτική αντιπαράθεση  κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στη χώρα μας. Έχουμε δει ανεύθυνες συμπεριφορές από κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Σκέρτσος

Για το θέμα της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι  έχουν γίνει πολύ σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις  ως τώρα τα τελευταία 2 χρόνια  όπως οι μειώσεις στους φόρους.  Αυτή τη στιγμή  το μέσο εισόδημα  χάρη στις φορολογικές μειώσεις έχει αυξηθεί  κατά 7% με βάση τις μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών, είπε ο κ. Σκέρτσος.

Ανατιμήσεις

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις στην αγορά, δήλωσε ότι  υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε εδώ για να στηρίξου όλους, τόνισε,  και στα τιμολόγια της ενέργειας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει γενναία στήριξη. Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα στηρίξει τους λογαριασμούς και ότι χρειαστεί θα γίνει επιπλέον, διαβεβαίωσε. Παρακολουθούμε πολύ στενά  την πορεία των διεθνών τιμών και του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας. Τόνισε ακόμη ότι όσοι δικαιούνται το επίδομα αλληλεγγύης θα το λάβουν όλοι διπλάσιο στο τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στη διαγραφή από την Κ.Ο της ΝΔ του Βουλευτή Κ. Μπόγδανου  είπε ότι  το 2019 η πλειοψηφία καταδίκασε όσους υιοθετούν ένα λόγο εμφυλιοπολεμικό και εχθροπλεμικό . Δεν έχει θέση στην σημερινή συγκυρία οποιαδήποτε συζήτηση αναμοχλεύει τέτοια μίση και πάθη  που αφορούν το παρελθόν και όχι βεβαίως το μέλλον της χώρας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό το οποίο υπηρετούμε.

Τέλος, σε ότι αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία τόνισε ότι καλύπτει όλα τα εδάφη, θαλάσσια και χερσαία και χαρακτήρισε μυωπική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων
Επικαιρότητα |

Ουκρανία: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων

Παρά τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, αναμένεται να περάσει το πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο – να μην ξεχνάμε, ωστόσο – είχε συνδέσει ο Μπάιντεν και με βοήθεια προς το Ισραήλ…

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας