Με «καλή πίστη» και πρόθεση να γεφυρωθεί το ρήγμα που άνοιξε με την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS θα προσέλθει ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των G20 στη Ρώμη.

«Οφείλουμε να εξετάσουμε με διαύγεια τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι σύμμαχοί μας. Υπήρξαν επιλογές στις οποίες δεν μπορώ να πω ότι Γαλλία και Ευρώπη ελήφθησαν υπόψη, όμως η ιστορία μας είναι μεγαλύτερη από αυτό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη Σλοβενία, για να συμπληρώσει: «Θα συναντηθούμε στη διάρκεια της G20. Θεωρώ πως η συγκυρία είναι πρέπουσα για να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε επαφές».

Σε δύο ταμπλό

Στην πραγματικότητα, πάντως, ο Μακρόν ούτε άνοιξε τα χαρτιά του ούτε εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την πορεία των σχέσεων Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Φρόντισε δε να ξεκαθαρίσει ότι η επαναπροσέγγιση απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις οι οποίες, αν μη τι άλλο, θα «ισοφαρίζουν» την πολιτική και οικονομική ζημιά που υπέστησαν Γαλλία και ΕΕ από τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ.

«Εγώ απλώς πιστεύω στα γεγονότα. Ελπίζω και πιστεύω ότι είναι εφικτό. Εκτιμώ, επίσης, ότι θα είναι πιο παραγωγικό και για τις δύο πλευρές. Θα δούμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά χθες το βράδυ, λίγο πριν την έναρξη του δείπνου των «27», όπου το βασικό θέμα ήταν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και το ζήτημα της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης.

Η επιφυλακτικότητα του Μακρόν και η εμφανής σπουδή του να μην κλείσει καμία πόρτα έχουν την εξήγησή τους. Πρώτα από όλα, επειδή είναι σαφές ότι οι επόμενες κινήσεις του θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσουν οι Γερμανοί και οι άλλοι εταίροι του στην ΕΕ. Εξάλλου, ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι όσο μεγάλες και να είναι οι φιλοδοξίες του, μόνη της η Γαλλία δεν μπορεί να σταθεί ως ισοδύναμη απέναντι στις ΗΠΑ ή ακόμη την Κίνα και τη Ρωσία.

«Σφιγμένοι» οι εταίροι

Από αυτή την άποψη, τα μηνύματα που έλαβε κατά το χθεσινό δείπνο των «27» είναι αντιφατικά – και μάλλον όχι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, «οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να υπερβούν τις διαφωνίες τους αναφορικά με την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης αμυντικής δομής, παρά την οργή για την χαοτική απομάκρυνση των Δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τις νέες πιέσεις της Γαλλίας, μετά τον αποκλεισμό της από το γεωστρατηγικό σύμφωνο των ΗΠΑ (AUKUS)».

«Η Γαλλία απαιτεί αυτόνομη ΕΕ, συναντά όμως σκεπτικισμό», σημειώνει και η γερμανική Handelsblatt στο ρεπορτάζ της από τη σύνοδο, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω εικόνα. Σημειώνει δε ότι «όσο περισσότερο πιέζει ο Μακρόν τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αντιστάσεις που συναντά».

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε ακριβώς τι συζητήθηκε στο στρογγυλό τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών. Το θέμα είναι τόσο σημαντικό και ευαίσθητο, άλλωστε, που φαίνεται πως υπήρξε προκαταβολικά συμφωνία μεταξύ τους για τήρηση της «ομερτά». Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε από όλους να αφήσουν εκτός των κινητά τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα διαρροής – ή ακόμη και υποκλοπής, μιας και πολλοί θα ήθελαν να μάθουν τι συζητήθηκε.

Φεύγει η Μέρκελ – μένει ο Μακρόν;

Το σίγουρο είναι πως ο Μακρόν θα εντείνει τις πιέσεις του, ειδικά ενόψει της ανάληψης της περιοδικής προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι πιθανό, μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις αρχές του έτους να πραγματοποιηθεί και ειδική σύνοδος κορυφής αφιερωμένη στην συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.

Άλλο τόσο σίγουρο είναι, ωστόσο, ότι ουδείς αναμένει αποτελέσματα σύντομα. Τόσο επειδή η κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία δεν επιτρέπει στην «υπηρεσιακή» καγκελάριό της να αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις όσο και διότι ο Μακρόν, προτού ρίξει τη «ζαριά» του, είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την επανεκλογή του στις προεδρικές που διεξάγονται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Υπομονή, λοιπόν, και μικρό καλάθι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης