Εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους 2021, προτίθεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην έκδοση δύο (2) Προσκλήσεων στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός αμφοτέρων των Προσκλήσεων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός κάθε Πρόσκλησης θα καθοριστεί στις Προσκλήσεις της Δράσης.

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2022 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2021 – εαρινές καλλιέργειες 2022) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.

Βασικός στόχος της Δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) που σχετίζονται με τη γεωργική δραστηριότητα. Η Δράση συμβάλλει στην προτεραιότητα 4 – «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία».

Στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.04 θα προκηρυχθούν δύο (2) Προσκλήσεις:

α. Με τις ειδικές δεσμεύσεις Α (εφαρμογή αγρανάπαυσης) και Β (εφαρμογή αμειψισποράς), για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες αροτραίες καλλιέργειες ανά δέσμευση όπως περιγράφονται παρακάτω στην παράγραφο Η.

β. Με τις ειδικές δεσμεύσεις Γ (εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες) και Δ (παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης), για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες καλλιέργειες ανά δέσμευση όπως περιγράφονται παρακάτω στην παράγραφο Η.

Η ειδική δέσμευση Γ αφορά γεωργικές εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες και οι ειδικές δεσμεύσεις Α, Β και Δ αφορούν αρόσιμες γεωργικές εκτάσεις.

Κάθε μια από τις ανωτέρω Προσκλήσεις θα έχει διακριτό προϋπολογισμό και η βαθμολογία των υποψηφίων με βάση τα κριτήρια επιλογής θα υπολογίζεται ανεξάρτητα σε κάθε Πρόσκληση.

Ύψη ενίσχυσης και επιλέξιμες ανά ειδική δέσμευση καλλιέργειες

Για την ειδική δέσμευση Α

Τα ύψη ενίσχυσης και οι επιλέξιμες καλλιέργειες για την ειδική δέσμευση Α αποτυπώνονται στον ακόλουθο Πίνακα 1. Στο πλαίσιο της δέσμευσης ενισχύεται η έκταση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, προσαυξημένη κατά την έκταση της αγρανάπαυσης.

* Τα ύψη ενίσχυσης του πίνακα για τους δικαιούχους που είναι υπόχρεοι της πρακτικής του πρασινίσματος «περιοχή οικολογικής εστίασης (EFA)» και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως EFA αγρανάπαυση θα είναι μειωμένα, προκειμένου να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση για το 5% της έκτασης που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ως EFA. Το ποσοστό μείωσης της ενίσχυσης προσδιορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της δράσης.

Για τους δικαιούχους της δέσμευσης Α με υπό αγρανάπαυση αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8% (όπως δηλώνεται στην αντίστοιχη ΕΑΕ), στο ύψος ενίσχυσης του παραπάνω πίνακα προστίθεται ενίσχυση ύψους 70€/Ha/έτος και μέχρι του συνολικού ορίου των 600€/Ha/έτος, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των φυτών εδαφοκάλυψης.

Για την ειδική δέσμευση Β

Τα ύψη ενίσχυσης και οι επιλέξιμες καλλιέργειες για την ειδική δέσμευση Β αποτυπώνονται στον ακόλουθο Πίνακα 2. Στο πλαίσιο της δέσμευσης ενισχύεται η έκταση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, προσαυξημένη κατά την έκταση της αμειψισποράς.

* Τα ύψη ενίσχυσης του πίνακα για τους δικαιούχους που είναι υπόχρεοι της πρακτικής του πρασινίσματος «περιοχή οικολογικής εστίασης (EFA)» και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως ξηρική αμειψισπορά καλλιέργεια ψυχανθών και ως EFA πάλι καλλιέργεια ψυχανθών θα είναι  μειωμένα, προκειμένου να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση για το 5% της έκτασης που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ως EFA. Το ποσοστό μείωσης της ενίσχυσης προσδιορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της δράσης.

Για την ειδική δέσμευση Γ

Τα ύψη ενίσχυσης για την ειδική δέσμευση Γ αποτυπώνονται στον ακόλουθο Πίνακα 3

Ο ΦΠΑ δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη τόσο για το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων όσο και για το κόστος κατάρτισης ΣΔΕ.

Η προσκόμιση των παραστατικών για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του επιβλέποντα Γεωπόνου, είναι υποχρεωτική για την κατ’ έτος καταβολή του κόστους συναλλαγής.

Για την ειδική δέσμευση Δ

Το ύψος ενίσχυσης (απώλεια εισοδήματος) για την ειδική δέσμευση Δ υπολογίζεται από τον παρακάτω τύπο:

Ύψος ενίσχυσης (€/Ha/έτος) = (έκταση ζώνης ανάσχεσης πλάτους 4 μέτρων/ενταγμένη έκταση) * Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος (ΤΑΚ).

Αποζημιώνεται η απώλεια εισοδήματος για τα 4 από τα 5 μέτρα πλάτους της ζώνης ανάσχεσης, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης απαγορεύεται η καλλιέργεια σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες υδατορεμάτων και λοιπών υδάτινων όγκων (γραμμή βάσης).

Το ΤΑΚ για τις επιλέξιμες καλλιέργειες αποτυπώνεται στον ακόλουθο Πίνακα 4

* Το ύψος ενίσχυσης θα είναι μειωμένο για τους δικαιούχους που είναι υπόχρεοι της πρακτικής του πρασινίσματος «περιοχή οικολογικής εστίασης (EFA)» και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως EFA αγρανάπαυση, προκειμένου να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση για το 5% της έκτασης που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ως EFA. Το ποσοστό μείωσης της ενίσχυσης προσδιορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της δράσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO