Κατά 32,8% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών βασικών ειδών διατροφής του FAO σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 130 μονάδες, ενώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 1,2%.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η μεγάλη ζήτηση για βασικά προϊόντα είναι οι βασικές αιτίες στις οποίες αποδίδεται η εξέλιξη αυτή.

Δημητριακά

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 2,0%  σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με τις παγκόσμιες τιμές σιταριού να αυξάνονται σχεδόν 4,0% -και έως και 41% υψηλότερες από πέρυσι- λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές προϊόντων εν μέσω έντονης ζήτησης.

Το σιτάρι είναι αυτό το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ζήτηση θα αναμετρηθεί με τις τιμές που αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, σχολίασε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρέζα Αμπασιάν

Οι παγκόσμιες τιμές ρυζιού αυξήθηκαν, επίσης, τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,3 % -38 % σε ετήσια βάση- καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή και η έναρξη της συγκομιδής στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τυφώνες στα λιμάνια των ΗΠΑ.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε 1,7% το μήνα -και σχεδόν 60% σε επίπεδο έτους- με τις διεθνείς τιμές φοινικέλαιου να φτάνουν σε ρεκόρ δεκαετίας, παίρνοντας ώθηση από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τα προβλήματα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών που επηρεάζουν την παραγωγή στη Μαλαισία. Οι παγκόσμιες τιμές ελαιοκράμβης αυξήθηκαν, επίσης, σημαντικά, ενώ οι τιμές σόγιας και ηλιέλαιου μειώθηκαν.

Γαλακτοκομικά

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,5 % τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση και εποχικοί παράγοντες στην Ευρώπη και στην Ωκεανία οδήγησαν σε αύξηση των διεθνών τιμών για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά για το βούτυρο.

Ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO ήταν 0,5% υψηλότερος από τον Αύγουστο, και 53,5 τοις εκατό από πέρυσι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές και οι καλές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη ανέκοψαν την ανοδική πίεση.

Κρέατα

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 26,3 % σε ετήσια βάση. Οι τιμές πρόβειου και βόειου αυξήθηκαν λόγω των αυστηρών συνθηκών προσφοράς, ενώ οι τιμές για κρέας πουλερικών και χοίρειο μειώθηκαν εν μέσω μεγάλου όγκου παγκόσμιας προσφοράς πουλερικών και χαμηλότερης ζήτησης για χοίρειο στην Κίνα και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή