Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να στέλνει σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ήπειρο, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε στους Financial Times ότι σύμφωνα με ανάλυση του ίδιου του Οργανισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά περίπου 15 % στην αιχμή του χειμερινού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Μιλώντας, μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση της ροής φυσικού αερίου, ο Μπιρόλ προέτρεψε τη Μόσχα να αποδείξει ότι είναι «αξιόπιστος προμηθευτής», βοηθώντας στην ανακούφιση της κρίσης του εφοδιασμού που έχει κλονίσει τις τιμές της ενέργειας και απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

«Εάν η Ρωσία κάνει αυτό που έδειξε χθες και αυξήσει τον όγκο της στην Ευρώπη, αυτό θα έχει μια καθησυχαστική επίδραση στην αγορά», είπε. «Δεν λέω ότι θα το κάνουν, αλλά αν το επιθυμούν, έχουν την ικανότητα να το κάνουν», πρόσθεσε.

Ο IEA, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από χώρες του ΟΟΣΑ για την παροχή συμβουλών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας, δήλωσε αρχικά τον περασμένο μήνα ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη, χωρίς όμως να διευκρινίζει πόσο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν εδώ και μήνες και αυξήθηκαν υψηλότερα την Τετάρτη λόγω της αυξανόμενης προοπτικής έλλειψης εφοδιασμού το χειμώνα.

Η Gazprom είπε ότι τα σχόλια του Πούτιν είχαν μια καθησυχαστική επίδραση τόσο στους Ρώσους παραγωγούς όσο και στους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Όλοι αναστέναξαμε συμφωνώντας και είπαμε« Δόξα τω Θεώ! »», Δήλωσε η Έλενα Μπουρμιστρόβα, επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom, σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη.

Η Burmistrova είπε ότι η αναταραχή στις αγορές φυσικού αερίου απειλεί τη σταθερότητα της περιφερειακής οικονομίας και απέδειξε ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που προωθεί η Gazprom ήταν μια ασφαλέστερη επιλογή.

«Φυσικά, η αγορά φυσικού αερίου σε αποδεκτές τιμές είναι καλή, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να γνωρίζουμε από πριν πόσο θα κοστίσει σε ένα μήνα, ένα τρίμηνο ή έναν χρόνο από τώρα», είπε.

«Όλοι μπορούμε να δούμε στις αγορές πόσο μπορεί να μας κοστίσει αυτό το απρόβλεπτο».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι έχει εκπληρώσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της, αλλά έχει επίσης υποδείξει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες πωλήσεις μόλις εγκριθεί ο αγωγός Nord Stream 2 προς τη Γερμανία. Αυτό προκάλεσε υποψίες από την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση του έργου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια