Το 6,1% του πληθυσμού (8,0% το 2019) δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής έτους το 2020 -με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2019 – ενώ το 1,6% του πληθυσμού (1,5% το 2019) δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής (σύμφωνα με την παγκόσμια τυπική κλίμακα FIES).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Στο παραπάνω διάγραμμα απεικονίζονται τα ποσοστά ανά συνιστώσα της κλίμακας ανεπάρκειας τροφής (FIES). Πιο συγκεκριμένα:
– Το 13,2% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του
– To 12,8% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή
– To 14,1% του πληθυσμού έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών
– To 6,2% του πληθυσμού αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα
– To 6,6% του πληθυσμού έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη
– To 2,7% των νοικοκυριών έμεινε χωρίς τροφή
– To 3,0% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε
– To 2,2% του πληθυσμού πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.

Παραπάνω, απεικονίζονται τα ποσοστά των νοικοκυριών κατά βαθμό επάρκειας τροφής (τα επίπεδα της ανεπάρκειας τροφής διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιεί ο FAO σύμφωνα με τη FIES). Πιο συγκεκριμένα:
– Το 96,9% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής
– Το 0,7% των νοικοκυριών έχει χαμηλή επάρκεια τροφής
– Το 2,4% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται ο επιπολασμός μέτριας και σοβαρής ανεπάρκειας τροφής του συνολικού πληθυσμού, με βάση την κλίμακα ανεπάρκειας τροφής (Food Insecurity Experience Scale – FIES) σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης για τα έτη 2018-2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Fitch: Η επόμενη ημέρα για οικονομία και τράπεζες μετά την αναβάθμιση
Επικαιρότητα |

Τι σημαίνει για οικονομία και τράπεζες η αναβάθμιση από τη Fitch

Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αλλά και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκαν από την αναβάθμιση τριών ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch την εβδομάδα που πέρασε. Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών -της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank- μετά την αναβάθμιση που προηγήθηκε του αξιόχρεου […]

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»:  Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη
Επικαιρότητα |

Σύσκεψη για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» - Σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας