Κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα αν με βάση την κριτική που άσκησε στη συμφωνία, θα επιδιώξει την κατάργησή της.

«Είπατε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία είναι κακή και όχι ότι έχει κάποια προβλήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι η παρούσα συμφωνία στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της.

«Θα την καταγγείλετε; Απαντήστε ναι ή όχι. Πείτε. Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι που δεν χαίρονται με αυτή τη συμφωνία. Πείτε αν θα καταργήσετε αυτή τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο; Πείτε για να ξέρει και η φίλη Γαλλία και οι Έλληνες που θα προσέλθουν στις κάλπες το 2023 για να κρίνουν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «αν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, τότε αυτό το δόγμα αυτό το αλλάζουμε» συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα απέτρεψε «οργανωμένη εισβολή από την Τουρκία στον Έβρο».

«Αν το δικό σας δόγμα ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing ναι αυτό το αλλάζουμε. Προφανώς και αλλάζουμε αυτό το δόγμα γιατί οι ΈΔ χρειάζονται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνέχεια στο όνομα διεθνούς δικαίου και να μην κάνουμε τίποτα τότε και αυτό το αλλάζουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ και συμπλήρωσε ότι «αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες τότε και αυτό το αλλάζουμε».

«Και αν το δόγμα ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον Καμμένο που κινούνταν μεταξύ του κιτς και της γελοιότητας και αυτό το αλλάζουμε και είμαι υπερήφανος για την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Κάντε τις συγκρίσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης καλύπτοντας πολιτικά τον κ. Παναγιωτόπουλο αναφορικά με τις αιχμές που είχε αφήσει ο κ. Τσίπρας για «σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις» στα εξοπλιστικά προγράμματα με αιχμή το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από το Ισραήλ.

«Είπατε κ. Τσίπρα ότι έχω αγωνία. Έχω αγωνία όταν έχω την Τουρκία με casus beili που είναι τύποις σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ναι έχω αγωνία. Εσείς δεν έχετε αγωνία;» ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας και επιβεβαιώνει τη βούληση της Γαλλίας να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής.

«Η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με την μικρότητα και την μικροπολιτική προσέγγιση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πείτε μου μια συμφωνία που να κάνει ρητή αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αιχμές ότι δεν διασφαλίζεται η συνδρομή της Γαλλίας στο κατεξοχήν πεδίο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας.

Η συμφωνία αναφέρεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Γνωρίζετε κ. Κατρούγκαλε και κ. Τσίπρα ότι η ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, παράγραφος 42 εδάφιο 7, έχει αδυναμίες γιατί δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το έθεσα αυτό το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στο ΕΣ. Θα βάλουμε στο τραπέζι της επιλογές μας για την ευρωπαϊκή αυτονομία».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η παράγραφος 2 της συμφωνίας με τη Γαλλία είναι θετική για τη χώρα γιατί συμπράττουν δύο σύμμαχοι με ιστορικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας