Στην προ covid εποχή επιστρέφουν (σχεδόν) μετά από περίπου ενάμιση χρόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες της Ελλάδας από αύριο, καθώς θα έχουν πλήρη ελευθερία στην κυκλοφορία, στην ψυχαγωγία, στην εστίαση, ανεξάρτητα με το αν μία περιοχή βρίσκεται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ή όχι.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνούν τα μέτρα προστασίας που ακόμη ισχύουν. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτό είναι πλέον και το μεγάλο στοίχημα, η τήρηση αυτών των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

Αντιθέτως, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι έλεγχοι για τους ανεμβολίαστους θα είναι σαρωτικοί, καθώς στους δρόμους θα βγουν κλιμάκια τόσο από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την Τετάρτη τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό δίνοντας πλήρη ελευθερία για τους πλήρως εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, δίνεται τέλος στα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς το «κόκκινο» σε περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη δεν θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται από την εστίαση.

Επομένως ισχύουν τα παρακάτω μέτρα από αύριο:

  1. Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.
  2. Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα:

  • στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κοροναϊού.
  • Στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση, αλλά και στα κέντρα διασκέδασης, θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

  • Όσον αφορά τους μεικτούς χώρους διασκέδασης (σ.σ. εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί, πρόσθεσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.
  • Επίσης, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας (π.χ. σινεμά, θέατρα, παιδότοποι) θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Από την άλλη πλευρά, όχι μόνο δεν θα αλλάξει τίποτα για τους ανεμβολίαστους, αλλά από αύριο θα ξεκινήσουν και σαρωτικοί έλεγχοι, με όσους παραβαίνουν τα μέτρα να πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Τι δεν θα επιτρέπεται για τους ΜΗ εμβολιασμένους

·         Δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης

·         Θα απαγορεύεται γι΄αυτούς η είσοδος και στα γήπεδα, όπως ήδη συμβαίνει

·         Θα πρέπει να έχουν εργαστηριακό τεστ αντιγόνου έως 48 ωρών για να έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους.

·         Το ίδιο θα ισχύει και για όσους θα θέλουν να γυμναστούν σε κλειστό γυμναστήριο.

·         Εργαστηριακό τεστ απαιτείται και για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.

·         Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα.

·         Επίσης όσοι δεν έχουν σπεύσει σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούν ιδιωτικά ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα.

·         Στις κόκκινες περιοχές οι μη εμβολιασμένοι εκτός των παραπάνω θα πρέπει επίσης να τηρούν τα εξής:

·         Να μην κυκλοφορούν από τη 1:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί, ενώ στους εξωτερικούς χώρους που θα κάθονται δεν παίζει μουσική.

Σαρωτικοί έλεγχοι από Σάββατο για ανεμβολίαστους στην εστίαση

Σημειώνεται πως το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους.

Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος, συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές τις χώρας.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας