Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο έκρινε χθες, Πέμπτη, ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας, αποτελεί αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη στους κόλπους της ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  να προειδοποιεί ότι «οι συνθήκες της ΕΕ είναι απόλυτα σαφείς» και ότι «το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων».

Κατασλήγοντας η πρόεδρης της Επιτροπής τόνισε: «Αυτό έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη αυτής. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να διασφαλίσουμε τα ανωτέρω».

Η δήλωση της φον ντερ Λάιεν

«Οι Συνθήκες μας είναι απόλυτα σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και για τα εθνικά δικαστήρ

Έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα από τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας. Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και άμεσα. Βάσει αυτής της ανάλυσης, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα.

Η ΕΕ αποτελεί κοινότητα αξιών και νόμων. Αυτό δένει την Ένωσή μας και την κάνει πιο δυνατή. Θα υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσής μας. Οι 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασίζονται σ’ αυτό.

Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των Πολωνών πολιτών προστατεύονται και ότι αυτοί απολαμβάνουν τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες της Ένωσής μας.

Επιπλέον, οι πολίτες της ΕΕ, καθώς και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία, χρειάζονται την ασφάλεια δικαίου ότι οι κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζονται πλήρως στην Πολωνία.

Οι Συνθήκες μας είναι απόλυτα σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και για τα εθνικά δικαστήρια. Το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη αυτής. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να διασφαλίσουμε τα ανωτέρω.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης