Οι δημιουργοί εφαρμογών έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη νέων λογισμικών που θα επιτρέπουν στις εταιρείες να χρεώνουν τους χρήστες τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν και την Apple, η οποία υπενθυμίζεται ότι κάνει κρατήσεις 30% σε κάθε πώληση εφαρμογής μέσω του App Store.

Προφανώς οι developers προετοιμάζονται για τις αλλαγές που η Apple πρέπει να ενσωματώσει στις πλατφόρμες της μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα πρέπει να επιτρέπει στους προγραμματιστές να διαθέτουν συνδέσμους εναλλακτικών συστημάτων πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε σαν αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Apple και της Epic Games, δημιουργού του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite.

Το νέο λογισμικό, εάν τελικά υιοθετηθεί ευρέως από τους developers και τους ίδιους τους χρήστες, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το σύστημα εσόδων που έχει δημιουργήσει η Apple όλα αυτά τα χρόνια. Το App Store αποτελεί μέρος του συστήματος παροχής υπηρεσιών της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο πέτυχε πωλήσεις ύψους 53,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος του 2020 και προσφέροντας περίπου το 20% στα συνολικά έσοδα της Apple.

Οι προετοιμασίες των προγραμματιστών

Οι developers προετοιμάζουν διάφορες εναλλακτικές επιλογές από την στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν για να «συμμορφωθούν» με τους νέους κανόνες της Apple. Η Apple από την πλευρά της δεν έχει προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση για το πλάνο της που θα αφορά την συμμόρφωση με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τις 7 Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία Paddle, της οποίας ο CEO, Κρίστιαν Όουενς, δήλωσε στο CNBC ότι η δικαστική απόφαση παρέχει μία ευκαιρία επέκτασης της εταιρείας και στους χρήστες συσκευών iPhone. Η Paddle σχεδιάζει τρεις διαφορετικές ενσωματώσεις για ένα σύστημα πληρωμών στο iPhone ελπίζοντας ότι ένα από αυτά θα μπορούσε να καλύπτει πλήρως τους νέους κανονισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η RevenueCat, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται με τη δημιουργία εργαλείων για iOS developers και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των συνδρομών των πελατών, η οποία επίσης αναπτύσσει ένα browser-based σύστημα πληρωμών το οποίο οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσθέσουν στις εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν το δικό τους, δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Τζέικομπ Άιτινγκ.

Τόσο ο Όουενς όσο και ο Άιτινγκ θεωρούν ότι οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της Apple στις εφαρμογές τους αλλά με τη διαφορά ότι πλέον θα επιτρέπεται η αναφορά και ο σύνδεσμος με εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής.

Ποια θα είναι η θέση της Apple

Προς το παρόν η Apple δεν έχει ανανεώσει τους όρους χρήσης του App Store, δηλαδή τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι προγραμματιστές με μία εφαρμογή στο iPhone, από τον περασμένο μήνα που δημοσιεύτηκε η δικαστική απόφαση.

Η δικαστική απόφαση προβλέπει ότι η Apple θα πρέπει να επιτρέπει στους πελάτες να εγκαταλείπουν το οικοσύστημά της ώστε να μπορούν να αποκτούν «εικονικά αγαθά» μέσω του Διαδικτύου. Ωστόσο, η απόφαση δεν αποτρέπει την Apple από το να δημιουργήσει άλλες πολιτικές χρήσης του ηλεκτρονικού της καταστήματος, όπως για παράδειγμα να αναπτύξει νέους τρόπους πληρωμής για την απόκτηση εφαρμογών εκτός πλατφόρμας.

Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street θεωρούν ότι ο αντίκτυπος στην Apple θα είναι περιορισμένος αλλά πραγματικός, αφού θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα της εταιρείας έως και κατά 4%, ειδικά στην περίπτωση που ένα σύστημα πληρωμών εκτός πλατφόρμας θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συχνότερα στην περίπτωση των ακριβών εφαρμογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία