Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε, το Σάββατο, ότι θα πραγματοποιήσει την «επανένωση» με την Ταϊβάν με ειρηνικά μέσα μετά από μια εβδομάδα σοβαρών εντάσεων στο Στενό της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν απάντησε λίγο μετά καλώντας το Πεκίνο να εγκαταλείψει τον «εξαναγκασμό» του, επαναλαμβάνοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν θα μπορούσε να αποφασίσει το μέλλον του.

Το Πεκίνο θεωρεί τη δημοκρατική Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία. Στο παρελθόν, έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα το εντάξει στην επικράτεια, με τη βία εάν είναι απαραίτητο. Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βεν, ωστόσο, είπε ότι το νησί είναι ήδη ένα κυρίαρχο έθνος που δεν χρειάζεται να κηρύξει ανεξαρτησία και δεν επιθυμεί σύγκρουση.

Οι εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Οκτωβρίου, για παράδειγμα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έστειλε σχεδόν 150 αεροπλάνα στη ζώνη ταυτοποίησης της αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ). Τα πρόσωπα και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα έχουν χαρακτηρίσει τέτοιες ενέργειες ως επίδειξη δύναμης, αλλά πολλές δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τις τελευταίες επιδείξεις δύναμης ως πράξεις εκφοβισμού και επιθετικότητας.

Διαβάστε Γιατί η Κίνα κλιμακώνει την πίεση στην Ταϊβάν

Η Ουάσινγκτον δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τις κινεζικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν. «Θα σηκωθούμε και θα μιλήσουμε, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, όταν δούμε τα είδη των δραστηριοτήτων που είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητικές», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Wall Street Journal την Πέμπτη, περίπου δώδεκα στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και ένας απροσδιόριστος αριθμός πεζοναυτών εκπαιδεύουν ταϊβανέζικες δυνάμεις. Η WSJ ανέφερε ότι οι εκπαιδευτές στάλθηκαν αρχικά στην Ταϊβάν από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά η παρουσία τους δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα.

Υπό αυτό το σκηνικό, η ομιλία του Σι το Σάββατο εξετάστηκε προσεκτικά. Μιλώντας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, ο Σι είπε ότι ο κινεζικός λαός είχε μια «λαμπρή παράδοση» να αντιτίθεται στην απόσχιση.

«Ο αυτονομισμός της Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επανένωση της πατρίδας και ο πιο σοβαρός κρυμμένος κίνδυνος για την εθνική αναζωογόνηση”, είπε μια μέρα πριν από την επέτειο της επανάστασης που ανέτρεψε την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας το 1911. Η Ταϊβάν έχει καθορίσει τις 10 Οκτωβρίου , όταν ξεκίνησε η επανάσταση, ως εθνική επέτειο.

Επανένωση με ειρηνικό τρόπο είναι πιο συμφέρουσα

Ο Σι είπε ότι «η επανένωση με ειρηνικό τρόπο είναι η πιο σύμφωνη με το συνολικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών στην Ταϊβάν», αλλά πρόσθεσε ότι η Κίνα θα προστατεύσει την κυριαρχία και την ενότητά της.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σταθερή αποφασιστικότητα, τη ακλόνητη βούληση και την ισχυρή ικανότητα του Κινέζου λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε ο Σι. «Το ιστορικό καθήκον της πλήρους επανένωσης της πατρίδας πρέπει να εκπληρωθεί και σίγουρα θα εκπληρωθεί».

Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά ένα εσωτερικό ζήτημα της Κίνας, το οποίο δεν επιδέχεται καμία εξωτερική παρέμβαση».

Η ομιλία του Σι είχε ελαφρώς πιο ήπιο τόνο από ό, τι τον Ιούλιο, που σε μεγάλη ομιλία του στην οποία ανέφερε την Ταϊβάν, στην οποία ορκίστηκε να “συντρίψει” κάθε προσπάθεια επίσημης ανεξαρτησίας.

Ταΐβάν – Είμαστε ανεξάρτητο έθνος

Σε απάντηση, το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν είπε ότι η Ταϊβάν ήταν μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, όχι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και απέρριψε σαφώς την προσφορά της Κίνας για «μία χώρα, δύο συστήματα» για να κυβερνήσει το νησί. «Το μέλλον του έθνους βρίσκεται στα χέρια του λαού της Ταϊβάν», ανέφερε.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν κάλεσε το Πεκίνο να «εγκαταλείψει τα προκλητικά βήματα εισβολής, παρενόχλησης και καταστροφής» και να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Μιλώντας λίγο πριν από τον Σι, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ Τσανγκ, σημείωσε ότι η Κίνα «τεντώνει τους μυς της» και προκαλεί περιφερειακές εντάσεις.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίζονται σε κοινές αξίες, εργάζονται όλες μαζί και έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Κίνα δεν πρέπει να εισβάλει στην Ταϊβάν », είπε ο Σου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή