Project Syndicate

Παρά τις αποτυχίες όπως η Μεγάλη Υφεση και η πανδημία COVID-19, η παγκόσμια οικονομία είχε μια μαζικά επιτυχημένη πορεία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η επιτυχία στηρίχθηκε από το μεταπολεμικό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τους κεντρικούς θεσμούς του: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Με την ένταξή τους στα ιδρύματα του Bretton Woods, χώρες σε όλο τον κόσμο συμφώνησαν να υπόκεινται οικονομικά σε ένα διεθνές κράτος δικαίου.

Η αξιοπιστία είναι απαραίτητη για το κρίσιμο έργο που κάνουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Και τα δύο απασχολούν εξαιρετικά σεβαστούς ερευνητές, οικονομολόγους και στατιστικούς παγκόσμιας κλάσης και αφοσιωμένους αξιωματούχους. Γνωρίζουν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι πολιτικοί. Ολοι είναι πολύ αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (μερικές από τις οποίες είναι γνωστές σε εμένα), υπήρξε πίεση σε πολιτικό επίπεδο για να υποστηριχθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δανεισμού ή μια θέση πολιτικής. Αλλά ένα κεντρικό μέρος της δουλειάς της ηγεσίας είναι να προστατεύει το προσωπικό από την αδικαιολόγητη παρέμβαση στις εκθέσεις και τις αναλύσεις τους. Η προσπάθεια αλλαγής της κατάταξης στη λίστα Doing Business είναι πολύ κακή. Οι ηγέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πρέπει να είναι υπεράνω υποψίας για την επίβλεψη του έργου αυτών των ιδρυμάτων και τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των δεδομένων στα οποία βασίζεται το έργο αυτό. Οι φερόμενες ενέργειες της Γκεοργκίεβα σίγουρα εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευσή της για την ακεραιότητα των δεδομένων, ακόμη και στο πλαίσιο του νέου της ρόλου. Εάν ένας επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρείται ότι μπορεί να υποστεί πιέσεις για την τροποποίηση δεδομένων και αναλύσεων, η αξιοπιστία των εργασιών του Ταμείου θα μειωθεί σημαντικά.

Εάν η Γκεοργκίεβα παραμείνει στη θέση της, σίγουρα θα πιεστεί αυτή και το προσωπικό της να αλλάξουν τα δεδομένα και τις βαθμολογίες άλλων χωρών. Και ακόμη και αν αντισταθούν, οι αναφορές που παράγουν θα είναι ύποπτες. Ολο το έργο του ιδρύματος θα υποτιμηθεί. Αυτή η προοπτική από μόνη της πρέπει να είναι αρκετή για τους πολιτικούς επικεφαλής του ΔΝΤ να βρουν έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο του οποίου η δέσμευση για την ακεραιότητα του έργου δεν αμφισβητείται.

Η Anne O. Krueger είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι καθηγήτρια Διεθνούς Οικονομικής Επιστήμης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και συνεργάτις στο Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης