Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τράπεζες την επέκταση κατά τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος επιδότησης ενυπόθηκων χορηγήσεων, συνδεδεμένων με την κύρια κατοικία του οφειλέτη, μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.

Η εξέλιξη αυτή επιδρά καθοριστικά στον πιστωτικό κίνδυνο για περισσότερα από 110.000 δάνεια που εντάχθηκαν στη δράση και επιδοτούνται αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, με την επιδότηση της δόσης κατά ένα επιπλέον τρίμηνο, μειώνονται οι πιθανότητες ένα δάνειο να κοκκινίσει μέχρι το τέλος του 2021, μιας και το μερίδιο του δανειολήπτη μειώνεται από το 100% έως και το 60% σε αυτήν την περίοδο

Δεύτερον, η παρακολούθηση του δανείου για έως και 1,5 χρόνο μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης, καθιστά εξαιρετικά ασύμφορη την αθέτηση πληρωμών, καθώς αν υπάρξει νέα καθυστέρηση, ζητούνται από τον οφειλέτη τα ποσά που κατέβαλε το δημόσιο στην τράπεζα

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση των αποπληρωμών, για διάστημα από 1,5 χρόνο (12 μήνες επιδότηση + 6 μήνες παρακολούθηση) για εξυπηρετούμενα πριν την πανδημία δάνεια έως και 2,50 χρόνια (12 + 18 μήνες αντίστοιχα) για τα καταγγελμένα δάνεια που ρυθμίστηκαν πριν ενταχθούν στο ΓΕΦΥΡΑ.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «αυτή τη στιγμή περί το 90% των οφειλών που έλαβαν επιδότηση εξυπηρετούνται κανονικά και κατά τα φαινόμενα, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε μακροοικονομικό επίπεδο, δύσκολα θα βρεθούν στο κόκκινο, τουλάχιστον τα επόμενα 3 – 5 χρόνια».

Εκτιμά δε ότι τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 3,50 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης που είχε διατυπωθεί όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση, για νέες επισφάλειες άνω των 8 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του μέτρου

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όσοι έλαβαν επιδότηση κατά τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, δηλαδή όσοι επλήγησαν από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και μπήκαν στο ΓΕΦΥΡΑ, θα επιδοτηθούν για ένα ακόμη τρίμηνο.

Το ποσοστό της επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης σε αυτό το διάστημα θα ανέρχεται σε 40% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε 35% για τα μη εξυπηρετούμενα με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες δάνεια και σε 20% για τα καταγγελμένα δάνεια πριν την πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι σε 12μηνη βάση η επιδότηση επί της μηνιαίας δόσης θα φτάσει στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Πράσινα δάνεια: 70%
  • Κόκκινα αλλά όχι καταγγελμένα 60%
  • Κόκκινα καταγγελμένα 40%

Η παρακολούθηση της συνέπειας

Σημειώνεται ότι μετά την περίοδο της κρατικής στήριξης, το δάνειο που επιδοτήθηκε, θα παρακολουθείται.

Σε περίπτωση που το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής ξεπεράσει τις 3 μηνιαίες δόσεις, ο δανειολήπτης χάνει αναδρομικά την κρατική συνεισφορά και πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ο χρόνος της παρακολούθησης διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

– Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα ημέρες στις 29.2.2020, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 6 μήνες.

– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών κατά στις 29.2.2020 και δεν είναι καταγγελμένα ο χρόνος παρακολούθησης είναι 12 μήνες.

– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών στις 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 18 μήνες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ) – «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»
Επιχειρήσεις |

Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ): «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»

Τη σημασία της ταχύτητας στην υλοποίηση των έργων και των στόχων προς την ψηφιακή μετάβαση από όλους τους φορείς της αγοράς, υπογράμμισε ο υπεύθυνος στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ στο 4ο Athens Investment Forum.

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ – Πώς απαξιώθηκε μέχρι «τελικής πτώσεως» η ιστορική βιομηχανία
Επιχειρήσεις |

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Πώς απαξιώθηκε μέχρι «τελικής πτώσεως» η ιστορική βιομηχανία

Τις δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ ως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο με τα δικά της μεταλλεύματα, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα τα σωματεία εργαζομένων

Mega deal στον κλάδο των αθλητικών ειδών – Στην JD Sports η Cosmos Sport
Επιχειρήσεις |

Mega deal στον κλάδο των αθλητικών ειδών - Στην JD Sports η Cosmos Sport

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και έκτοτε αναπτύχθηκε σε μία ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα - Αποεπένδυσε το fund EOS Capital Partners