Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Καρντ, Τζόσουα Άνγκριστ και Γκίντο Ίμπενς τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2021, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η επιτροπή των βραβείων, το ήμισυ του βραβείου θα απονεμηθεί στον γεννημένο στον Καναδά Ντέιβιντ Καρντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ «για την εμπειρική συμβολή του στα οικονομικά της αγοράς εργασίας».

Το υπόλοιπο μισό μοιράζονται από κοινού ο Τζόσουα Άνγκριστ του MIT και ο Γκουίντο Ίμπενς του Στάνφορντ, ο πρώτος Αμερικαοϊσραηλινός και ο δεύτερος Αμερικανοολλανδός, «για τη μεθοδολογική συνεισφορά τους στην ανάλυση των αιτιακών σχέσεων».

Πρόκειται για το τελευταίο από τα φετινά Νόμπελ και οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (990.000 ευρώ).

Χρησιμοποιώντας φυσικά πειράματα, ο Ντέιβιντ Καρντ ανέλυσε τις επιπτώσεις των ελάχιστων μισθών, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας.

Οι μελέτες του από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αμφισβήτησαν τη συμβατική γνώση, οδηγώντας σε νέες αναλύσεις και πρόσθετες γνώσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν οδηγεί απαραίτητα σε λιγότερες θέσεις εργασίας. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα εισοδήματα των γηγενών μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα μετανάστευση, ενώ τα άτομα που μετανάστευσαν νωρίτερα κινδυνεύουν να επηρεαστούν αρνητικά.

Έχουμε, επίσης, συνειδητοποιήσει ότι οι πόροι στα σχολεία είναι πολύ πιο σημαντικοί για τη μελλοντική επιτυχία των μαθητών στην αγορά εργασίας από ό, τι πιστεύαμε.

Ωστόσο, τα δεδομένα από ένα φυσικό πείραμα είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Για παράδειγμα, η παράταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά ένα έτος για μια ομάδα μαθητών (αλλά όχι για άλλη) δεν θα επηρεάσει όλους σε αυτήν την ομάδα με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι μαθητές θα συνέχιζαν να σπουδάζουν ούτως ή άλλως και, για αυτούς, η αξία της εκπαίδευσης συχνά δεν είναι αντιπροσωπευτική ολόκληρης της ομάδας.

Είναι, λοιπόν, δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση ενός επιπλέον έτους στο σχολείο;

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι Τζόσουα Άνγκριστ του MIT και ο Γκουίντο Ίμπενς του Στάνφορντ έλυσαν αυτό το μεθοδολογικό πρόβλημα, αποδεικνύοντας πόσο ακριβή συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα μπορούν να εξαχθούν από φυσικά πειράματα.

Οι τρεις οικονομολόγοι «μας έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και συνεπειών», ανέφερε η επιτροπή που απονέμει το Νόμπελ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σπίτι με τραπεζικό δάνειο – Κάθε… πενήντα χρόνια και… καλύτερα!
Ακίνητα |

Σπίτι με τραπεζικό δάνειο: Κάθε… πενήντα χρόνια και… καλύτερα!

Για τον σχηματισμό του ίδιου κεφαλαίου συμμετοχής στην αγορά κατοικίας με δάνειο χρειάζεται εργασία 55 μηνών, έναντι… 20 πριν από πενήντα χρόνια, διότι την ίδια περίοδο η αξία του σπιτιού αυξήθηκε πάνω από… 125 φορές, ενώ το οικογενειακό εισόδημα μόνο κατά περίπου φορές!

Νέα κίνητρα για εγκατάσταση βιομηχανιών σε επιχειρηματικά πάρκα
Ακίνητα |

Νέα κίνητρα για εγκατάσταση βιομηχανιών σε επιχειρηματικά πάρκα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές της ΕΤΑΔ και επισπεύδεται η αδειοδοτική διαδικασία επενδύσεων με παράκαμψη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.