Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως το κοκτέιλ αντισωμάτων της, το πρώτο ενέσιμα χορηγούμενο σκεύασμα προστασίας κατά της Covid-19 πέρα από τα εμβόλια, ανταποκρίθηκε στους κύριους στόχους του σε δοκιμή προχωρημένης φάσης, καθώς βοήθησε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής Covid-19 ή θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Υπενθυμίζουμε ότι η βρετανο-σουηδική AstraZeneca κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση φαρμακευτικής αγωγής που σχεδιάστηκε για την πρόληψη της Covid-19 σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στην ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δείχνουν ότι η ενέσιμη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο συμπωματικής νόσου κατά 77%. Τα στατιστικά δεδομένα συλλέχθηκαν τρεις μήνες μετά την χορήγηση της θεραπείας, ωστόσο η AstraZeneca αισιοδοξεί ότι η προστατευτική δράση διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος, γι’ αυτό και οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση για 15 μήνες.

Η υποψήφια θεραπεία με την προσωρινή ονομασία AZD7442 βασίζεται σε δύο μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο «Βάντερμπιλτ» του Τενεσί.

Παρόμοια αντισώματα χρησιμοποιούνται σε θεραπείες αντιμετώπισης της Covid-19 τις οποίες αναπτύσσουν οι εταιρείες Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline. Η Astra όμως είναι η πρώτη που υποβάλει αίτημα για προληπτική αγωγή, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει έγκριση για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για τη διανομή της θεραπείας με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus