Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να έχει τη φήμη ότι «μιλάει πολύ», αλλά σπάνια – σχεδόν ποτέ – τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία δεν εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του για την πορεία της οικονομίας. Πάντοτε ήταν προσεκτικός.

Να όμως τώρα που χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου καθώς στο τέλος του χρόνου λήγουν τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν με επιτυχία το 2020 και ολόκληρο το 2021.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε δημόσια ότι «οι δανειολήπτες από ευάλωτους τομείς της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης», κατά συνέπεια και οι τράπεζες που θα φορτωθούν μια νέα φουρνιά κόκκινων δανείων.

Για να συνεχίσουμε τον προβληματισμό του διοικητή, θα προσθέταμε ότι το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις που κρατήθηκαν ζωντανές με μέτρα όπως η αναστολή εργασίας, κάλυψη του μισού μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων τους με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις εισφορών, δανείων και δόσεων, εγγυήσεις Δημοσίου, αναστολή πληρωμής φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, θα βρεθούν στο τέλος του χρόνου στο δίλημμα: Τι κάνουμε τώρα, συνεχίζουμε και πληρώνουμε ή κλείνουμε;

Το δίλημμα δημιουργεί μεγάλη αγωνία στους εργαζομένους που εδώ και ενάμιση χρόνο ήταν κάτω από ομπρέλα προστασίας, αφού όλες οι επιχειρήσεις μπήκαν σε προγράμματα στήριξης υπό τον όρο να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού, δηλαδή να μην κάνουν απολύσεις.

Οπως φαίνεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2022, οι αντι-COVID δαπάνες περιορίζονται από 16,7 δισ. εφέτος στα 2,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια απότομη προσγείωση που σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που έρχεται μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει λύση για μια πιο ομαλή προσγείωση στη νέα πραγματικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Ο Πούτιν και η σύγκρουση των πολιτισμών
Opinion |

Ο Πούτιν και η σύγκρουση των πολιτισμών

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε ότι η Δύση, με πρώτη την Αμερική, είναι ο απόλυτος εχθρός της Ρωσίας πρωτίστως και του μη δυτικού κόσμου στη συνέχεια. Άφησε δε να γίνει κατανοητό, ότι φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός παγκόσμιου αντιδυτικού μετώπου, με ξεκάθαρα πολιτιστικά χαρακτηριστικά.