Μεταξύ 2012 και 2019, το ποσοστό των 20 κορυφαίων επιχειρήσεων σε εμπορική αξία μειώθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές αγαθών. Συγκρίνοντας το μέγεθος του μεριδίου των κορυφαίων εισαγωγέων και εξαγωγέων ως προς τη συνολική αξία των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών, μπορεί να αναλυθεί ο ρόλος και ο αντίκτυπος των εταιρειών που πρωταγωνιστούν στις αγορές.

Το διεθνές εμπόριο αγαθών αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες. Η Eurostat έχει συνδυάσει στατιστικές για το διεθνές εμπόριο αγαθών με στατιστικές επιχειρήσεων, επιτρέποντας νέες και βαθύτερες αναλύσεις των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε εισαγωγές και εξαγωγές και των σχέσεων μεταξύ εμπορίου και οικονομίας.

Το μερίδιο των 20 κορυφαίων επιχειρήσεων στη συνολική αξία των εισαγωγών αγαθών μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019 σε 22 από τα 27 κράτη – μέλη. Η μεγαλύτερη μείωση της συγκέντρωσης των εισαγωγών καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία (με υποχώρηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες). Το Λουξεμβούργο είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση το 2012.

Η Λιθουανία και η Κροατία (και οι δύο με -9 ποσοστιαίες μονάδες) κατέγραψαν επίσης σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση στον τομέα των εισαγωγών. Η πτώση της συγκέντρωσης των εισαγωγών ήταν κοντά στο μηδέν για την Αυστρία, τη Δανία και τη Ρουμανία.

Αντίθετα, το μερίδιο των 20 κορυφαίων επιχειρήσεων όσον αφορά στην αξία των εισαγωγών, αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2019 για τη Μάλτα (+7 μονάδες, στοιχεία 2018 αντί 2019), Βέλγιο (+6 μονάδες), Ιρλανδία (+4 μονάδες, στοιχεία 2013 αντί 2012 ), Σλοβενία (+3 μονάδες) και Λετονία (+0,1).

H Ελλάδα στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με υποχώρηση του μεριδίου των 20 κορυφαίων εταιρειών.

Η Μάλτα ήταν επίσης το κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εισαγωγών.

Εξαγωγές

Στις εξαγωγές αγαθών καταγράφεται μικρότερη συγκέντρωση μεταξύ 2012 και 2019, αν και η εξέλιξη διέφερε περισσότερο από ό, τι για τις εισαγωγές. Σε 14 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, το μερίδιο των 20 κορυφαίων εξαγωγέων επί της συνολικής αξίας των εξαγωγών, μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019.

Πράγματι, η συγκέντρωση των εξαγωγών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο για τη Φινλανδία (-14 μονάδες), τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία (-10 μονάδες). Αντίθετα, η αύξηση της συγκέντρωσης των εξαγωγών ήταν πιο έντονη στη Μάλτα, όπου το μερίδιο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 16 μονάδες (στοιχεία 2018 αντί για 2019). Οι εξαγωγές συγκεντρώθηκαν σημαντικά περισσότερο στο Βέλγιο (+10 μονάδες) και την Ιρλανδία (+9 μονάδες, στοιχεία 2013 αντί για 2012). Κανένα άλλο κράτος μέλος δεν κατέγραψε αύξηση άνω των 5 μονάδων.

H Ελλάδα στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνει την έκτη θέση με ελαφριά υποχώρηση του μεριδίου των 20 κορυφαίων εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή