Καλά τα νέα για όσους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες των σπιτιών τους, κακά για τους υπόλοιπους. Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες καθώς, σύμωνα με Διεθνές Παρατηρητήριο των Αγορών Ενέργειας, οι αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες απειλεί να φρενάρει μια πτωτική πορεία δεκαετίας, που ακολουθούν οι τιμές της «πράσινης» και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας.

Ο επελαύνων αργά αλλά σταθερά πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο ουδόλως θα ωφελήσει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το να στρέψει περισσότερους καταναλωτές προς αυτές, προειδοποιεί η εταιρεία ερευνών CapGemini στην ετήσια έκθεσή της για την πορεία των διεθνών αγορών ενέργειας.

Μέταλλα, εφοδιαστική αλυσίδα και Κίνα

«Η εκτίναξη των τιμών των απαραίτητων για την ενεργειακή μετάβαση μετάλλων θα μπορούσε να αντισταθμίσει και να αντιστρέψει κατά ένα υψηλό ποσοστό την πτώση του κόστους που έχει καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην εκμετάλλευση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας», σημειώνεται στη συμβουλευτική για την πορεία των αγορών ενέργειας έκθεση που υπογράφει η πρόεδρος της CapGemini Κολέτ Λιούινερ.

«Η ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα εμφράγματα στα συστήματα εφοδιασμού και διακίνησης των προϊόντων και την πτώση των επενδύσεων στον κλάδο των εξορύξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξηγούν την εκτίναξη των τιμών των μετάλλων», αναφέρει συνοπτικά αλλά με ακρίβεια ο ρεπόρτερ Γκιγιόμ Γκισάρ του γαλλικού «Figaro». Και εξηγεί ότι οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων απαιτούν μεγάλες ποσότητες χαλκού, λιθίου, κοβαλτίου, καθώς και σπανίων γαιών, μετάλλων δηλαδή που εξορύσσονται σε μικρές ποσότητες και σε λίγες μόνο χώρες.

Η αύξηση της ζήτησης για την κατασκευή εξοπλισμού εκμετάλλευσης της πράσινης ενέργειας επόμενο είναι να στείλει ακόμα υψηλότερα τις τιμές των μετάλλων το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, «η ανακοπή της πτωτικής πορείας του κόστους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να ενισχυθεί από την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και από την αύξηση των επιτοκίων που ήδη δρομολογήθηκε το 2021», εξηγεί η Κολέτ Λιούινερ στην έκθεση της CapGemini. Και υπενθυμίζει ότι τα προγράμματα ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας απαιτούν σημαντικές επενδύσεις.

Πάνελ και ανεμογεννήτριες

Έως και την περασμένη χρονιά, πάντως, οι τιμές στον κλάδο της «πράσινης ενέργειας» υποχωρούσαν συστηματικά. Το 2020 οι τιμές της ηλιακής ενέργειας υποχώρησαν κατά 7%, ενώ οι τιμές της αιολικής που παράγεται σε χερσαία πάρκα υποχώρησαν κατά 13% και οι τιμές της αιολικής που παράγεται στη θάλασσα κατά 9%.

Ήδη εφέτος οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ που παράγονται στην Κίνα ξεκίνησαν μια ανοδική πορεία, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του χάλυβα και των ανοδικών πιέσεων που παρατηρούνται στην τιμή του άνθρακα. Εξάλλου τα κινεζικά εργοστάσια παραγωγής ηλιακών πάνελ λειτουργούν με ηλεκτρισμό που παράγεται από την καύση άνθρακα.

Όσο για τις ανεμογεννήτριες, η τιμή τους εκτινάχθηκε εξαιτίας της ανάλογης εκτίναξης της τιμής του χάλυβα παγκοσμίως. Επιπλέον, το κόστος εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας επιβαρύνουν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη πολιτών που αντιδρούν στην κατασκευή χερσαίων αιολικών πάρκων. Οι προσφυγές αυτές επιφέρουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των έργων και κατά συνέπεια ωθούν ανοδικά τα κόστη κατασκευής, επισημαίνει το Διεθνές Παρατηρητήριο των Αγορών Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια