Ομάδα δικηγόρων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει τον πρόεδρο της Βραζιλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνδέονται με την καταστροφή του Αμαζονίου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η νομική ομάδα AllRise κατέθεσε φάκελο με τον οποίο επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο ευθύνεται για «εκτεταμένη επίθεση κατά του Αμαζονίου, των ανθρώπων που εξαρτώνται από το δάσος και των υπερασπιστών του», με συνέπειες για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το αίτημα έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την COP26, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλίμα και μεγαλύτερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου, ο Μπολσονάρου ενθαρρύνει την καταπάτηση του υγρού τροπικού δάσους για χάρη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις ως σχέδιο για την υποβάθμιση της βραζιλιάνικης οικονομίας.

Η κυβέρνησή του χαλάρωσε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και αποδυνάμωσε τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αποθρασυνθούν οι καταπατητές.

«Τα εγκλήματα κατά της φύσης είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο διευκολύνει τη μαζική καταστροφή του Αμαζονίου έχοντας πλήρη γνώση των συνεπειών» υποστήριξε ο ιδρυτής των AllRise Γιοχάνες Βέσμαν. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «έχει χρέος να διερευνήσει περιβαλλοντικά εγκλήματα παγκόσμιας βαρύτητας».

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το Δικαστήριο καλείται να καθίσει στο σκαμνί τον δεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας.

Πριν από δύο χρόνια, ομάδα βραζιλιάνων δικηγόρων και πρώην υπουργών ζήτησαν από το Δικαστήριο να ερευνήσει τον Μπολσονάρο κατηγορώντας τον για γενοκτονία των αυτοχθόνων λαών του Αμαζονίου.

Το Δικαστήριο, επισημαίνει το AP, δέχεται εκατοντάδες τέτοια αιτήματα κάθε χρόνο. Είναι υποχρεωμένο να εξετάσει αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και αν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Τον Ιούνιο, διεθνής επιτροπή νομικών και άλλων ειδικών ζήτησε να διευρυνθεί το καταστατικό του Δικαστηρίου, προτείνοντας νέο νομικό ορισμό για το έγκλημα της «οικοκτονίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία – Tα παιδιά αποφοίτων ΑΕΙ πιο πιθανό να σπουδάσουν σε σύγκριση με τα παιδιά εργατών
Επικαιρότητα |

Γερμανία: Tα παιδιά αποφοίτων ΑΕΙ πιο πιθανό να σπουδάσουν σε σύγκριση με τα παιδιά εργατών

Από τους 100 μαθητές του δημοτικού οι οποίοι προέρχονται από εργατικές οικογένειες, μόνο 27 φτάνουν στο πανεπιστήμιο, ενώ αντιθέτως το καταφέρνουν τα 79 από τα 100 παιδιά πτυχιούχων πανεπιστημιακού επιπέδου

Συρεγγέλα – H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις
Tax |

Συρεγγέλα - H αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελεί σημαντική πρόκληση

«H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Μητσοτάκης – Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος