Στα κίνητρα που θέλει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις μικρές επιχειρήσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται άρθρο το οποίο φιλεξενείται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η εφημερίδα γράφει: «Καμία άλλη οικονομία στην ΕΕ δεν έχει τόσες μικρές επιχειρήσεις όσο η Ελλάδα. Με φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις και συνεργασίες η κυβέρνηση τώρα θέλει να το αλλάξει».

Και παρακάτω σημειώνει: «Αυτές οι εταιρείες θα πληρώσουν ένα τρίτο λιγότερο φόρο επί των κερδών τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται τώρα στη Βουλή για συζήτηση. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Elstat από τα τέλη Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι το 95% όλων των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι περίπου 30%. Από τις σχεδόν 719.000 εταιρείες στην Ελλάδα, μόνο οι 550 έχουν περισσότερους από 250 υπαλλήλους».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Αυτές οι “μεγάλες εταιρείες” για τα ελληνικά πρότυπα, αντιπροσωπεύουν το 32% του συνολικού τζίρου. Αυτό δείχνει τη σχέση μεταξύ του μεγέθους της εταιρείας και της παραγωγικότητας. Η ανάπτυξη είναι πολύ δύσκολη για τις περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ίδια μέσα. Συχνά δεν έχουν τα κεφάλαια και έχουν προβλήματα ρευστότητας. Η πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια συνήθως αποτυγχάνει λόγω της κακής πιστοληπτικής ικανότητας ή του γεγονότος ότι αυτές οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα επιχειρηματικά σχέδια που απαιτούν οι τράπεζες.

»”Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτές τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν”, εξηγεί ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Handelsblatt. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει “να είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, να γίνουν πιο καινοτόμες και να επενδύσουν περισσότερο”».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζόνσον – Η υφιστάμενη σχέση της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν είναι εκείνη που θέλουμε
Επικαιρότητα |

Τζόνσον - Η υφιστάμενη σχέση της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν είναι εκείνη που θέλουμε

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα ήθελε το Λονδίνο και ζήτησε από τη Ρωσία περισσότερες προσπάθειες για το κλίμα πριν από την COP26, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ

Μητσοτάκης- Στόχος να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. σε επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση
Green |

Μητσοτάκης: Στόχος να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. σε επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative τόνισε ότι «στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030