Η Siemens και η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn παρουσίασαν τη Δευτέρα τα «πρώτα στον κόσμο» τρένα χωρίς οδηγό, υποστηρίζοντας ότι η νέα τεχνολογία βελτιώνει τη συνέπεια και εξοικονομεί ενέργεια.

Τέσσερα αυτοματοποιημένα τρένα θα κυκλοφορούν από τον Δεκέμβριο στο επίγειο δίκτυο S-Bahn του Αμβούργου, το οποίο αναβαθμίζεται με επένδυση 60 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το TechXplore.

Τρένα χωρίς οδηγό χρησιμοποιούνται ήδη στο μετρό του Παρισιού και σε ορισμένα αεροδρόμια, κινούνται όμως σε ειδικές σιδηροδρομικές γραμμές. Η πρόταση της Siemens, αντίθετα, δεν απαιτεί νέες υποδομές.

Όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bahn Ρίχαρντ Λουτζ, τα αυτοματοποιημένα τρένα προσφέρουν «πιο αξιόπιστη» λειτουργία, «χωρίς να κατασκευάσουμε ούτε ένα χιλιόμετρο νέων γραμμών».

Σύμφωνα δε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ρόλαντ Μπους, τα τρένα νέας τεχνολογίας μπορούν να μεταφέρουν «μέχρι 30% περισσότερους επιβάτες» και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας «κατά περισσότερο από 30%».

Πάντως, παρόλο που τα τρένα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, σε όλα τα ταξίδια με επιβάτες θα υπάρχει για λόγους ασφάλειας και μηχανοδηγός.

Ανάλογα σχέδια έχει και η Γαλλία, η οποία είχε ανακοινώσει το 2018 ότι σκοπεύει να έχει έτοιμα τα πρωτότυπα τρένων χωρίς οδηγό μέχρι το 2023.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Βρετανία – Πάνω από 5.000 υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων μέσω… Facebook
Τεχνολογία |

Βρετανία: Πάνω από 5.000 υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων μέσω… Facebook

Εφαρμογές της Facebook φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 5.000 περιπτώσεις διαδικτυακής κακοποίησης ανηλίκων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μη κερδοσκοπική οργάνωση στη Βρετανία.

Roskosmos – Θέλει να πετάξουν κοσμοναύτες της με τα διαστημόπλοια του Ίλον Μάσκ
Κόσμος |

Roskosmos: Θέλει να πετάξουν κοσμοναύτες της με τα διαστημόπλοια του Ίλον Μάσκ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι τα διαστημόπλοια Crew Dragon της εταιρείας του Ίλον Μάσκ SpaceX, έχουν αποκτήσει επαρκή εμπειρία, ώστε να μπορούν να πετάξουν με αυτά Ρώσοι κοσμοναύτες

Facebook – Αγωγή σε προγραμματιστή που υπέκλεψε δεδομένα 178 εκ. χρηστών
Τεχνολογία |

Facebook: Αγωγή σε προγραμματιστή που υπέκλεψε δεδομένα 178 εκ. χρηστών

Το Facebook υποστηρίζει ότι η εκστρατεία συλλογής των δεδομένων διενεργήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019, όταν έπαυσε τη λειτουργία του χαρακτηριστικού που λειτουργούσε σαν κερκόπορτα.