Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αυτόνομο εξωσκελετό ισχίου με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να βελτιώσει το περπάτημα των ανθρώπων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό κάτω άκρου πάνω από το γόνατο. Ο «έξυπνος» εξωσκελετός καταλαβαίνει με ποιο τρόπο κινείται ο άνθρωπος και ανάλογα τον βοηθά. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν, πλέον, να καταβάλουν πολύ μικρότερη προσπάθεια για να περπατήσουν με το προσθετικό πόδι τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ακρωτηριασμένο πόδι πάνω από το γόνατο και περπατούν με προσθετικά μέλη, που όμως περιορίζουν την ομαλή κινητικότητά τους. Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί «έξυπνοι» εξωσκελετοί, αλλά δεν είχαν δοκιμαστεί σε ασθενείς με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τομάζο Λέντσι του Εργαστηρίου Βιονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του νέου εξωσκελετού σε έξι ανθρώπους (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες με μέση ηλικία 34 ετών) ακρωτηριασμένους πάνω από το γόνατο.

Η κατασκευή

Ο εξωσκελετός, που είναι φτιαγμένος από ανθρακονήματα, πλαστικό και αλουμίνιο, ζυγίζει μόνο δυόμισι κιλά. Στερεώνεται στη μέση και στο πόδι, διαθέτει μπαταρία, ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες με αλγόριθμους.

Η δοκιμή έδειξε ότι είναι πιο ενεργειακά και μεταβολικά αποτελεσματικός από άλλους εξωσκελετούς και η βελτίωση που επιφέρει στο βάδισμα ισοδυναμεί με την αφαίρεση ενός βάρους 12 κιλών από έναν άνθρωπο. Επίσης, όλοι οι ασθενείς μπορούσαν να βαδίζουν με τον εξωσκελετό χωρίς προβλήματα στον βηματισμό τους.

Ο Λέντσι παρομοίασε τον εξωσκελετό με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που δίνει στον ποδηλάτη την έξτρα βοήθεια που χρειάζεται για να ανέβει μία ανηφόρα. Θα χρειαστούν, πάντως, περαιτέρω κλινικές μελέτες για τη βελτιστοποίηση της συσκευής. Ο Λέντσι, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπου δύο χρόνια ο εξωσκελετός θα είναι διαθέσιμος στην αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσική Τεχνολογία και Γλωσσικές υποδομές
Academia |

Τεχνητή Νοημοσύνη, Γλωσσική Τεχνολογία και Γλωσσικές υποδομές

Οι Στέλιος Πιπερίδης και Μαρία Γαβριηλίδου απαντούν σε 8 ερωτήσεις του OT και διαμορφώνουν έναν οδικό επεξηγηματικό χάρτη για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην επεξεργασία του Λόγου και με την χρήση των υποδομών CLARIN:EL και ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ

Βενιζέλος και Δασκαλάκης για τεχνητή νοημοσύνη – Πώς οι αλγόριθμοι αλλάζουν τελείως και τη μορφή του ανθρώπου
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πώς οι αλγόριθμοι αλλάζουν τελείως και τη μορφή του ανθρώπου

Σε συζήτηση με θέμα «Η ανθρωπολογική πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης» συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο ΜΙΤ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

Η Κίνα κατατροπώνει τις ΗΠΑ στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Κίνα κατατροπώνει τις ΗΠΑ στον πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης

Ολοένα περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι έχουν πάρει κεφάλι σε ένα τομέα που θα καθορίσει τον συσχετισμό ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις και, σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της ανθρωπότητας.