Σε πολιτική συμφωνία για τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) του επόμενου έτους και τις ποσοστώσεις ανά κράτος μέλος για τα δέκα πιο εμπορικά σημαντικά αποθέματα ψαριών στη Βαλτική Θάλασσα κατέληξαν οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Η συμφωνία καθορίζει τις ποσότητες κάθε είδους που θα επιτρέπεται να αλιεύουν τα κράτη μέλη το 2022 και καθορίζει επίσης ορισμένους όρους για τα αλιευτικά σκάφη, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών στα TAC του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα:

  • Λόγω των χαμηλών επιπέδων βιομάζας, το TAC για τη ρέγγα στο δυτικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας περιορίστηκε σε παρεμπίπτοντα αλιεύματα και μειώθηκε κατά 50%
  • Στην Κεντρική Βαλτική κόπηκε κατά 45%.
  • Δεδομένης της έλλειψης βελτίωσης των αποθεμάτων γάδου, το Συμβούλιο συνέχισε την πρακτική να ορίζει μόνο ένα συγκεκριμένο TAC για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Αυτό ίσχυε επίσης για τον σολομό στην Κύρια Λεκάνη, αν και το TAC για τα αποθέματα σολομού στον Κόλπο της Φινλανδίας σημείωσε μέτρια αύξηση.

«Αυτή η συμφωνία εξισορροπεί τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των αλιευτικών κοινοτήτων της Βαλτικής με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή. Βασίζεται σε ορθές επιστημονικές συμβουλές και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Συμβουλίου να τηρήσει τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές ανησυχίες», δήλωσε ο Jože Podgoršek, υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ – Πρόσθετες πληρωμές τον Δεκέμβριο για τη βασική ενίσχυση των αγροτών
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόσθετες πληρωμές τον Δεκέμβριο για τη βασική ενίσχυση των αγροτών

Στις αιτιάσεις για μειωμένες προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μη καταβολή σε 70.028 δικαιούχους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραπέμπει σε πρόσθετες πληρωμές το Δεκέμβριο

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Πώς εφαρμόστηκε η οδηγία – Οι «μαύρες» και «γκρίζες» πρακτικές
AGRO |

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Πώς εφαρμόστηκε η οδηγία – Οι «μαύρες» και «γκρίζες» πρακτικές

Η οδηγία, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αποσκοπεί στην προστασία των γεωργών, των οργανώσεων γεωργών και άλλων προμηθευτών αγροδιατροφικών προϊόντων που είναι σε ασθενέστερη θέση έναντι ισχυρότερων αγοραστών.