Κατά τη σύνοδο της G20 για το Αφγανιστάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τον αφγανικό λαό και τις γειτονικές χώρες, προς αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών στη χώρα και την περιοχή. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, θέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς σε κίνδυνο ενόψει της έλευσης του χειμώνα. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για την αποτροπή του λιμού και της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.

Η συνολική αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς το Αφγανιστάν παραμένει δεσμευμένη. Τα πέντε κριτήρια αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν. Πρέπει να πληρωθούν πριν από την επανέναρξη της τακτικής συνεργασίας για την ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση έπεται της συζήτησης των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ σχετικά με σταθμισμένη προσέγγιση για την παροχή άμεσης στήριξης στον αφγανικό πληθυσμό, προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς να νομιμοποιηθεί η μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Η πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε μια σοβαρή ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Υπήρξαμε σαφείς όσον αφορά τις προϋποθέσεις κάθε συνεργασίας με τις αφγανικές αρχές, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής, οι εκθέσεις μιλούν από μόνες τους. Ωστόσο, ο αφγανικός λαός δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν. Για τον λόγο αυτόν, η δέσμη μέτρων στήριξης του Αφγανιστάν προορίζεται για τον αφγανικό λαό και τους γείτονες της χώρας που ήταν οι πρώτοι που του παρείχαν βοήθεια.»

Δέσμη μέτρων στήριξης του Αφγανιστάν

Η δέσμη μέτρων στήριξης του Αφγανιστάν συνδυάζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ με την παροχή στοχευμένης στήριξης για τις βασικές ανάγκες προς άμεσο όφελος του αφγανικού λαού και των γειτονικών χωρών.

Η σημερινή δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τα 300 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστικούς σκοπούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η ανθρωπιστική αυτή στήριξη συνοδεύεται από πρόσθετη, εξειδικευμένη στήριξη για εμβολιασμούς, καταλύματα, καθώς και για την προστασία των αμάχων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη χρήση κονδυλίων προοριζόμενων για το Αφγανιστάν της τάξης τουλάχιστον των 250 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη «ανθρωπιστική βοήθεια συν» του αφγανικού λαού που αντιμετωπίζει επείγουσες ανάγκες, ιδίως στον τομέα της υγείας, με πλήρη σεβασμό των διαδικασιών προγραμματισμού του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας.

Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση στήριξη του τοπικού πληθυσμού και θα διοχετευθεί σε διεθνείς οργανισμούς επί τόπου, με παράλληλη τήρηση των αρχών συνεργασίας που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 21ης Σεπτεμβρίου.

Οι άμεσοι γείτονες του Αφγανιστάν ήταν οι πρώτοι που παρείχαν ασφάλεια στους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη των χωρών αυτών στη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στη συνεργασία για την πρόληψη της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Συνολικά, τα διάφορα σκέλη της στήριξης προς τον αφγανικό λαό θα ανέλθουν σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε στο φόρουμ υψηλού επιπέδου της ΕΕ για την παροχή προστασίας σε Αφγανούς που διατρέχουν κίνδυνο, οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί προστασίας στην ΕΕ περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα την ασφαλή διέλευση Αφγανών που συνδέονται με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, και ευάλωτων ομάδων, όπως οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι γυναίκες, οι δημοσιογράφοι, οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, οι αστυνομικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου, οι δικαστές και οι επαγγελματίες του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα στηρίξει με ένα πολυετές πρόγραμμα τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που διατρέχουν κίνδυνο, μέσω χρηματοδότησης από την ΕΕ για επανεγκαταστάσεις και εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, και άλλων συμπληρωματικών οδών, καθώς και επιχειρησιακής συνδρομής από οργανισμούς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΗΠΑ – «Επιστρατεύτηκε» ο Ομπάμα σε τοπική εκστρατεία για να ενδυναμώσει τη δημοφιλία του Μπάιντεν
Επικαιρότητα |

Ομπάμα: Σε τοπική εκστρατεία στη Βιρτζίνια για να στηρίξει τον Μπάιντεν

Η εκλογή κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, θεωρείται ως εθνικό τεστ για τη δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν την ώρα που διαπραγματεύεται σκληρά ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων με το Κογκρέσο

Κορωνοϊός – Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα
Επικαιρότητα |

Κορωνοϊός: Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας μέχρι τον Δεκέμβριο προβλέπουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας για αύξηση των κρουσμάτων από το Νοέμβριο, τα οποία, άλλωστε, ξεπερνούν ήδη τα 3.000 ημερησίως για έκτη συνεχή ημέρα

Βρετανία – 9 στους 10 πολίτες θα ψήφιζαν το ίδιο στο ερώτημα για το Brexit
Επικαιρότητα |

Βρετανία: 9 στους 10 πολίτες θα ψήφιζαν το ίδιο στο ερώτημα για το Brexit

H νέα εθνική έρευνα επιβεβαιώνει πως ο βαθύς διχασμός της βρετανικής κοινωνίας και η πόλωση μεταξύ όσων υποστήριζαν το διαζύγιο και όσων εναντιώνονταν στην έξοδο από την Ε.Ε., παραμένει αναλλοίωτος

Τουρκία – Την πόρτα εξόδου στους πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά δείχνει ο Ερντογάν
Επικαιρότητα |

Ερντογάν: Δείχνει την πόρτα εξόδου σε 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Καβαλά

Πριν μερικές μέρες ο τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στον Καβαλά ζήτησε να απελαθούν οι πρεσβευτές των δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που συνυπέγραψαν έκκληση για την απελευθέρωση του 64χρονου Τούρκου επιχειρηματία.