Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε την πρωτοβουλία μιας εξεταστικής επιτροπής για τα μίντια και τις δημοσκοπήσεις.

Θα γίνει επιτέλους η συζήτηση που (κακώς) δεν έγινε όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. «Θα το αντέξει;» αναρωτιόταν ο Τσίπρας για τη ΝΔ. Να δούμε καταρχήν τι θα αντέξει εκείνος.

Μια συζήτηση προφανώς καίρια για τη δημοκρατία, αφού αφορά τη μεγαλύτερη κυβερνητική επιχείρηση χειραγώγησης και ελέγχου των μίντια από το 1974.

Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. Ολες οι μέθοδοι. Ολες οι αλητείες. Με οικτρά αποτελέσματα.

Ακόμη και σήμερα επιστρατεύονται από την αντιπολίτευση άθλιοι μέθοδοι εκφοβισμού των μίντια ή των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Εξις δευτέρα φύσις.

Θα τα πούμε λοιπόν στην Εξεταστική. Οπου φυσικά θα ειπωθούν όλα.

Πάμε όμως στην αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο που τη συνοδεύει αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την ελευθερία αλλά για την ουσία του Τύπου.

Εγκαλεί τα Μέσα επειδή δεν αποτυπώνουν τα πράγματα όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν αναδεικνύουν τη σημασία των δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιδράσεων στην κυβέρνηση, επειδή δεν βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή δεν αναγνωρίζουν στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ την αξία που (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) οι απόψεις του δικαιούνται. Επειδή τα μέσα δεν είναι παραμάγαζά του.

Αλλά η ελευθερία του Τύπου δεν κρίνεται στα μέτρα κανενός πολιτικού χώρου.

Το αντίθετο. Είναι η ελευθερία να υποστηρίζει τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, κάποιον άλλον ή κανέναν. Να συμφωνεί ή να μη συμφωνεί με τους αντιεμβολιαστές ή τους αντιφασίστες, τους συνδικαλιστές ή την κυβέρνηση, το ΚΚΕ (μ-λ) και το (μ-λ) ΚΚΕ.

Δεν υπόκειται σε καμιά υποχρέωση συμψηφισμού, ποσόστωσης ή ισορροπίας. Αν το κάνει, θα τα κάνει μόνο επειδή ο ίδιος κρίνει ότι είναι σωστό. Με άλλα λόγια, τα μίντια έχουν (στο πλαίσιο του νόμου) την απόλυτη ευχέρεια επιλογής κι αξιολόγησης. Χωρίς μεζούρα, ούτε τυφλοσούρτη.

Κι αυτό είναι που ορίζει την ελευθερία τους. Λογαριασμό δίνουν στους αναγνώστες και το κοινό τους. Οχι σε κάποιο κόμμα, ούτε στους ανταγωνιστές τους.

Δυστυχώς αυτό το δεδομένο, η Αριστερά δεν κατάφερε ποτέ να το αποδεχτεί διότι δεν έχει καμία αίσθηση της ελευθερίας του άλλου.

Δεν κατάφερε δηλαδή ποτέ να αποδεχτεί ότι ο Τύπος δεν είναι ούτε δεξιό οργανέτο, ούτε αριστερό μαραφέτι, αλλά αυτοτελές μέγεθος.

Κι επειδή αυτή η χυδαία αντίληψη προσβάλλει και τον Τύπο και τη δημοκρατία και όλους μας είναι απολύτως κατανοητό για ποιον λόγο στην Εξεταστική θα δοκιμαστούν πολλές αντοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion