
Τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στη Γερμανία προχωρούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους σχετικά με την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού αναβάλλουν την ανάκαμψη για το επόμενο έτος.
Η υποβάθμιση σε αύξηση 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 3,7% προηγουμένως, αντανακλά σε αδιάκοπη έλλειψη εισαγωγών, απουσία μεταφορικής ικανότητας και – πιο πρόσφατα – σε κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους που απειλεί την ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, η πρόβλεψη για το 2022 αναβαθμίστηκε στο 4,8% από το 3,9%.
«Η συμφόρηση στην προμήθεια ενδιάμεσων προϊόντων εμποδίζει την παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα – με αποτέλεσμα, μόνο οι βιομηχανίες υπηρεσιών που σχετίζονται με τον καταναλωτή να αναπτύσσονται», αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου τα ινστιτούτα ερευνών της Γερμανίας.
Η Γερμανία δυσκολεύεται να διατηρήσει μία δυναμική στην οικονομία της φέτος, με την βαριά βιομηχανία της ειδικότερα να είναι εκτεθειμένη στις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι μετρήσεις επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι έρευνες των εταιρειών δείχνουν αδυναμία μετάβασης στον τομέα των υπηρεσιών καθώς οι καταναλωτές γίνονται επιφυλακτικοί λόγω της ταχείας ανόδου των τιμών.
Η νέα εκτίμηση της ανάπτυξης είναι περισσότερο απαισιόδοξη σε σχέση με άλλες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο που εκδόθηκε νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα. Τα ινστιτούτα – DIW, Ifo, IfW, IWH και RWI – επίσης απορρίπτουν την προηγούμενη πρόβλεψή τους ότι η παραγωγή θα έφτανε στα επίπεδα πριν από την κρίση μέχρι το τέλος του έτους. Πλέον, προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί «την άνοιξη του 2022».
Επιπλέον, τα ινστιτούτα δεν είναι «σίγουρα» στο πότε τα προβλήματα εφοδιασμού θα υποχωρήσουν την επόμενη χρονιά: τόσο μία πρόωρη όσο και μία καθυστερημένη χαλάρωση της κατάστασης είναι «πιθανές», αναφέρουν.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών «θα παραμείνει κάτω από το συνηθισμένο επίπεδο κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία προετοιμάζεται δύο φορές το χρόνο για το υπουργείο Οικονομίας και βοηθά στην καθοδήγηση των προβλέψεων και του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια