Τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στη Γερμανία προχωρούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους σχετικά με την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού αναβάλλουν την ανάκαμψη για το επόμενο έτος.

Η υποβάθμιση σε αύξηση 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 3,7% προηγουμένως, αντανακλά σε αδιάκοπη έλλειψη εισαγωγών, απουσία μεταφορικής ικανότητας και – πιο πρόσφατα – σε κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους που απειλεί την ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, η πρόβλεψη για το 2022 αναβαθμίστηκε στο 4,8% από το 3,9%.

«Η συμφόρηση στην προμήθεια ενδιάμεσων προϊόντων εμποδίζει την παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα – με αποτέλεσμα, μόνο οι βιομηχανίες υπηρεσιών που σχετίζονται με τον καταναλωτή να αναπτύσσονται», αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου τα ινστιτούτα ερευνών της Γερμανίας.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να διατηρήσει μία δυναμική στην οικονομία της φέτος, με την βαριά βιομηχανία της ειδικότερα να είναι εκτεθειμένη στις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι μετρήσεις επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, ενώ οι έρευνες των εταιρειών δείχνουν αδυναμία μετάβασης στον τομέα των υπηρεσιών καθώς οι καταναλωτές γίνονται επιφυλακτικοί λόγω της ταχείας ανόδου των τιμών.

Η νέα εκτίμηση της ανάπτυξης είναι περισσότερο απαισιόδοξη σε σχέση με άλλες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο που εκδόθηκε νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα. Τα ινστιτούτα – DIW, Ifo, IfW, IWH και RWI – επίσης απορρίπτουν την προηγούμενη πρόβλεψή τους ότι η παραγωγή θα έφτανε στα επίπεδα πριν από την κρίση μέχρι το τέλος του έτους. Πλέον, προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί «την άνοιξη του 2022».

Επιπλέον, τα ινστιτούτα δεν είναι «σίγουρα» στο πότε τα προβλήματα εφοδιασμού θα υποχωρήσουν την επόμενη χρονιά: τόσο μία πρόωρη όσο και μία καθυστερημένη χαλάρωση της κατάστασης είναι «πιθανές», αναφέρουν.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών «θα παραμείνει κάτω από το συνηθισμένο επίπεδο κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία προετοιμάζεται δύο φορές το χρόνο για το υπουργείο Οικονομίας και βοηθά στην καθοδήγηση των προβλέψεων και του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ