Η Microsoft ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn στην Κίνα αφού, όπως αναφέρει, «το να συμμορφωθείς με τα όσα ορίζει το κινεζικό κράτος αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση».

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας ήρθε αφού η ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης κλήθηκε να δικαιολογήσει το μπλοκάρισμα προφίλ που ανήκαν σε δημοσιογράφους.

Η Microsoft θα λανσάρει μία νέα έκδοση της πλατφόρμας, προσανατολισμένης αποκλειστικά στον τομέα της εργασίας, με την ονομασία InJobs, αργότερα εντός του 2021. Σε αυτή την έκδοση δεν θα υπάρχει η διάσταση της «κοινωνικής δικτύωσης» και η δυνατότητα ανάρτησης ή διαμοιρασμού άρθρων.

Ο κατευνασμός και η πράξη υποταγής

Το LinkedIn υπήρξε για μία περίοδο το μόνο μεγάλο Δυτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούσε στην Κίνα. Όταν ξεκίνησε την παρουσία του εκεί το 2014 είχε συμφωνηθεί να εφαρμόζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας που έθετε η κινεζική κυβέρνηση ενώ παράλληλα η εταιρεία είχε δώσει την «υπόσχεση» για διαφάνεια του τρόπου που θα επιχειρεί στη χώρα, ενώ είχε διαφωνήσει με την κυβερνητική λογοκρισία.

Πρόσφατα, το LinkedIn έβαλε σε «μαύρη λίστα» σειρά λογαριασμών δημοσιογράφων που για διάφορους λόγους είχαν δυσαρεστήσει την κινεζική κυβέρνηση. Ένας από αυτούς ήταν και ο λογαριασμός του Γκρεγκ Μπρούνο, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο σχετικά με την κινεζική μεταχείριση προσφύγων από το Θιβέτ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα Verdict ότι δεν τον εξέπληξε το γεγονός ότι αυτά που έγραφε δεν άρεσαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αλλά ότι ήταν «αναστατωμένος από το γεγονός ότι μία αμερικανική τεχνολογική εταιρείας υποχώρησε στις απαιτήσεις μίας ξένης κυβέρνησης».

Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ σε επιστολή του προς τους επικεφαλής του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, και της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, αποκαλούσε την κίνηση αυτή «κατευνασμό και μία πράξη υποταγής στην κομμουνιστική Κίνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως