Η Microsoft ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn στην Κίνα αφού, όπως αναφέρει, «το να συμμορφωθείς με τα όσα ορίζει το κινεζικό κράτος αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση».

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας ήρθε αφού η ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης κλήθηκε να δικαιολογήσει το μπλοκάρισμα προφίλ που ανήκαν σε δημοσιογράφους.

Η Microsoft θα λανσάρει μία νέα έκδοση της πλατφόρμας, προσανατολισμένης αποκλειστικά στον τομέα της εργασίας, με την ονομασία InJobs, αργότερα εντός του 2021. Σε αυτή την έκδοση δεν θα υπάρχει η διάσταση της «κοινωνικής δικτύωσης» και η δυνατότητα ανάρτησης ή διαμοιρασμού άρθρων.

Ο κατευνασμός και η πράξη υποταγής

Το LinkedIn υπήρξε για μία περίοδο το μόνο μεγάλο Δυτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούσε στην Κίνα. Όταν ξεκίνησε την παρουσία του εκεί το 2014 είχε συμφωνηθεί να εφαρμόζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας που έθετε η κινεζική κυβέρνηση ενώ παράλληλα η εταιρεία είχε δώσει την «υπόσχεση» για διαφάνεια του τρόπου που θα επιχειρεί στη χώρα, ενώ είχε διαφωνήσει με την κυβερνητική λογοκρισία.

Πρόσφατα, το LinkedIn έβαλε σε «μαύρη λίστα» σειρά λογαριασμών δημοσιογράφων που για διάφορους λόγους είχαν δυσαρεστήσει την κινεζική κυβέρνηση. Ένας από αυτούς ήταν και ο λογαριασμός του Γκρεγκ Μπρούνο, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο σχετικά με την κινεζική μεταχείριση προσφύγων από το Θιβέτ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα Verdict ότι δεν τον εξέπληξε το γεγονός ότι αυτά που έγραφε δεν άρεσαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αλλά ότι ήταν «αναστατωμένος από το γεγονός ότι μία αμερικανική τεχνολογική εταιρείας υποχώρησε στις απαιτήσεις μίας ξένης κυβέρνησης».

Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ σε επιστολή του προς τους επικεφαλής του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, και της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, αποκαλούσε την κίνηση αυτή «κατευνασμό και μία πράξη υποταγής στην κομμουνιστική Κίνα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Cop26 – Σχέδιο χρηματοδότησης 100 δισ. δολαρίων των φτωχών χωρών για την κλιματική αλλαγή στο παρά πέντε της Συνόδου
Green |

Cop26: Σχέδιο χρηματοδότησης 100 δισ. δολαρίων των φτωχών χωρών για την κλιματική αλλαγή στο παρά πέντε της Συνόδου

Αφορά παλαιότερο στόχο, στον οποίο οι πλουσιότερες χώρες δεν υπήρξαν συνεπείς, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των φτωχώτερων χωρών και θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο στις συνομιλίες Cop26, που ξεκινούν στη Γλασκώβη αυτήν την Κυριακή

Ο Ερντογάν πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή – Πλησιάζει το τέλος;
Διεθνή |

Ο Ερντογάν πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή – Πλησιάζει το τέλος;

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα και μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες. Ο «σουλτάνος» χάνει τον έλεγχο και η ανησυχία για την αντίδρασή του μεγαλώνει. Ο στρατός «αφουγκράζεται» προσεκτικά…

Μπαράζ ελλείψεων γονατίζει τη βιομηχανία αυτοκινήτου – Μετά τα μικροτσίπ ξεμένει και από μαγνήσιο
Διεθνή |

Μπαράζ ελλείψεων γονατίζει τη βιομηχανία αυτοκινήτου: Μετά τα μικροτσίπ ξεμένει και από μαγνήσιο

Το πρόβλημα ξεκίνησε αφότου η Κίνα, που καλύπτει το 95% των ευρωπαϊκών αναγκών, προχώρησε σε μείωση της παραγωγής για να εξοικονομήσει ενέργεια λόγω των υψηλών τιμών