Την ένταξη των καστανοπαραγωγών σε καθεστώς ενίσχυσης de minimis, προκειμένου να αποζημιωθούν έστω και μερικώς για τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της μειωμένης ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγής τους και της συνακόλουθης απώλειας εισοδήματος, ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κοινή επιστολή η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ. Μαυρίδου και ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου, Ε. Γερολιόλιος.

Η ασθένεια της σφήκας των καστανιών που για ακόμα μια χρονιά ταλανίζει τους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας.

Στην κοινή επιστολή τονίζεται, πόσο απειλητική  είναι η ασθένεια της σφήκας για τη βιωσιμότητα των ίδιων των δέντρων, ενώ καθιστούν σαφές ότι η συνδρομή του υπουργείου είναι απαραίτητη για την υλοποίηση ενός εκτεταμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης της εν λόγω ασθένειας.

«Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος.  Προσδοκούμε από την πολιτεία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών, προκειμένου οι συγκεκριμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν μία από τις βάσεις της τοπικής αγροτικής οικονομίας, να είναι βιώσιμες και να παραμείνουν στην αγροτική παραγωγή».

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Σπ. Λιβανό έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της περυσινής, κοινής επιστολής μας με το Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου, επανερχόμαστε στο θέμα της Οικονομικής Στήριξης και Αποζημίωσης των Καστανοπαραγωγών της Πιερίας λόγω Φυτοασθένειας, δεδομένου ότι το πρόβλημα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Σκοτίνα αλλά και ευρύτερα σε όλη την Πιερία συνεχίζει να υφίσταται, ενώ παρουσιάζει στατιστική αύξηση τόσο στην ένταση όσο και την έκτασή του.

Σας είναι επίσης γνωστό κ. Υπουργέ ότι το πρόβλημα με τη σφήκα της καστανιάς έχει πλέον πάρει δραματικές διαστάσεις και απειλεί την ύπαρξη των ίδιων των δέντρων. Όσον αφορά στις ιδιωτικές εκτάσεις, η καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς γίνεται με μέσα και πόρους από τους ίδιους τους παραγωγούς. Στα δημόσια δάση καστανιάς, που είναι πολλά στη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα αλλά και σε άλλες περιοχές της Πιερίας, χρειάζεται η συνδρομή του Υπουργείου, ώστε να γίνει εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας. Για τον ίδιο λόγο είχε γίνει τηλεδιάσκεψη παλαιότερα, με εμπλοκή όλων των φορέων και παθολογικών ινστιτούτων από τον τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ως, εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η μειωμένη παραγωγή και η υποβάθμιση στην ποιότητα του παραγόμενου καρπού, ισοδυναμεί με μείωση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη, ότι η υγειονομική πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην επιβίωση των καστανοπαραγωγών της Σκοτίνας και ευρύτερα της Πιερίας, αιτούμαστε την εκ νέου διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης των καστανοπαραγωγών της Πιερίας σε καθεστώς ενίσχυσης DE MINIMIS, για την μερική ισοστάθμιση του αγροτικού τους εισοδήματος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά και καθοριστικά στην οικονομική τους ανακούφιση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO