Στην παύση των δραστηριοτήτων και τη θέση σε καθεστώς συντήρησης των Μεταλλείων στις Μαύρες Πέτρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καθώς, όπως είπε δεν υπάρχουν αποθέματα μεταλλευμάτων και παρουσιάζει οικονομικές ζημίες.

Πρόκειται για ένα από τα τρία μεταλλεία (Ολυμπιάδα, Στρατώνι- Μαύρες Πέτρες – Σκουριές) του συνολικού έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική που εκμεταλλεύεται η καναδική Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Να σημειωθεί ότι

Ο κ. Μπαλάσκας παρουσίασε τον στρατηγικό οδικό χάρτη της εταιρίας για την ανάπτυξη όλων των μεταλλείων της Κασσάνδρας κατά τετραετία 2021-2024 με την ονομασία «Εξέλιξη». Το στρατηγικό σχέδιο έρχεται ως συνέχεια της επενδυτικής συμφωνίας που επικύρωσε η βουλή τον περασμένο Μάρτιο. Ο πρόεδρος της εταιρίας σημείωσε μεν την πραγματοποίηση επενδύσεων στην τετραετία ύψους 2 δις. ευρώ με τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη της οικονομικής εξυγίανσης για τη βιωσιμότητα της εταιρίας. Είπε δε, πως οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στα 500 εκ. ευρώ, ενώ για το 2020 οι ζημιές ήταν της τάξης των 80 εκ. ευρώ. Εξήγησε ακόμη ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνικός Χρυσός χρωστά 1 δις. στη μητρική Eldorado Gold.

Οι «Μαύρες Πέτρες» μπαίνουν σε καθεστώς συντήρησης και ο ίδιος έκανε γνωστό πως γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση των 300 θέσεων εργασίας με τη μετακίνηση τους στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Γίνονται μάλιστα διαβουλεύσεις με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις Μαύρες Πέτρες θα συνεχιστούν οι γεωολογικές έρευνες, ενώ να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο παράγει άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Η «Εξέλιξη»

«Για την τετραετία που τρέχει πρωταρχικός στόχος είναι η εξυγίανση της Ελληνικός Χρυσός και η διασφάλιση της βιωσιμότητας», σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας παρουσιάζοντας τους κυριότερους σταθμούς της «Εξέλιξης» και συγκεκριμένα της πρώτης φάσης της τετραετίας 2021-2024. Ξεκινάμε προκαταρκτικά έργα για Μεταλλείο Σκουριών

Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης καθώς η εταιρία έχει μπροστά της το μεγάλο έργο της κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές είπε πως «τα μηνύματα είναι καλά. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε συνδυασμός με τραπεζικό δανεισμό και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος όμως θα έχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Η Eldorado Gold θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διαχείριση των Μεταλλείων της Κασσάνδρας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα η Ελληνικός Χρυσός εντός του Νοεμβρίου θα υποβάλλει τη νέα μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο στις Σκουριές, ενώ τον ίδιο μήνα ολοκληρώνεται και η μελέτη σκοπιμότητας για τη χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα και τους υποψήφιους επενδυτές. «Εκδηλώνεται τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρίας, ο οποίος εκτίμησε ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα έχει εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το έργο ύψους 800 εκ. ευρώ στις Σκουριές.

Επιπλέον, η εταιρία θα δημιουργήσει το 2022 και Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ έως τον Μάρτιο του 2023 θα υποβάλλει και τη μελέτη μεταλλουργίας. Στα μέσα μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει μπει σε παραγωγή το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών.

Εργαζόμενοι και τεχνολογία

Ο πρόεδρος της εταιρίας ανήγγειλε την αναδιοργάνωση της εταιρίας και της δομής ως προς το ανθρώπινο κεφάλαιο και αιτιολόγησε την ανάγκη τεχνολικής εξειδίκευσης μέσω του Κέντρου Τεχνικής Εκπαίδευσης. Επίσης σημείωσε ότι η απόδοση θα συνδυαστεί με το ύψος των αμοιβών.

Στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης και της αύξησης της παραγωγικότητας υποστήριξε ότι «η εταιρία δεν θα μειώσει το προσωπικό αλλά θα αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Όπως η ανάπτυξη δικτύου 4G στα υπόγεια μεταλλεία με σκοπό τους τηλεκατευθυνόμενους χειρισμούς εξοπλισμού, μηχανημάτων και άλλων δραστηριοτήτων».

Για τις Σκουριές έδωσε μεγάλη έμφαση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό του έργου κάνοντας λόγο για «state of the art» ως προς τις σχετικές μεθόδους που αναπτύσσονται. Και ανέφερε την τεχνολογία της ξηρής απόθεσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση 40% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η επένδυση θα ανέλθει στα 130 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μπαλάσκας μίλησε και για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας λέγοντας πως παραμένει ζημιογόνο εκτιμώντας όμως ότι σε ένα χρόνο θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

Τέλος ως προς τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός είπε πως από τα συνολικά 70 εκ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν στο δήμο Αριστοτέλη τα πρώτα 15 εκ. ευρώ θα πέσουν στην πρώτη τετραετία για εμβληματικά έργα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις