Η παγκόσμια αγορά smartphones παρουσίασε μείωση 6% στις παραδόσεις του γ’ τριμήνου καθώς οι κατασκευαστές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες ελλείψεις σε ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, η Samsung εξακολουθεί να ηγείται της αγοράς κατέχοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 23%. Η Apple ξανακέρδισε τη δεύτερη θέση, με μερίδιο 15%, χάρη στην αυξημένη ζήτηση που εμφανίζουν τα μοντέλα της σειράς iPhone 13. Η Xiaomi, ακολουθεί στην τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 14%, ελάχιστα πίσω από την Apple, ενώ την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν οι Vivo και Oppo με μερίδιο 10% για την κάθε μία.

Γλαφυρότατος είναι ο επικεφαλής αναλυτής της Canalys, Μπεν Στάντον, όταν σημειώνει ότι «ο λιμός των μικροτσίπ έφτασε πραγματικά».

«Η βιομηχανία παραγωγής smartphones παλεύει να μεγιστοποιήσει την παραγωγή συσκευών όσο καλύτερα μπορεί. Από την πλευρά του εφοδιασμού, οι κατασκευαστές μικροτσίπ ανεβάζουν τις τιμές σαν ένα αντί-κίνητρο στις υπερβολικά πολλές παραγγελίες, σε μία προσπάθεια να κλείσουν το κενό ανάμεσα στη ζήτηση και στην τροφοδοσία. Αλλά πέρα από αυτό, η κατάσταση με τις ελλείψεις δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέχρι το 2022. Σαν αποτέλεσμα αυτού, και σε συνδυασμό με τα υψηλά μεταφορικά κόστη, τα brands αναγκάζονται να σπρώξουν επίσης τις τιμές των συσκευών προς τα επάνω», σημειώνει ο Στάντον στο σημείωμά του.

Παράλληλα, σημειώνεται από την Canalys ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με αλλαγές της τελευταίας στιγμής σχετικά με τις προδιαγραφές των συσκευών και τις ποσότητες των παραγγελιών. Αυτό προκαλεί χαοτικές καταστάσεις και αναποτελεσματικότητα όταν θα πρέπει να ενημερωθούν μεταπωλητές και κανάλια διανομής.

Αυτές οι καταστάσεις, ειδικότερα όταν πλησιάζουν σημαντικές εκπτωτικές περίοδοι (όπως η Black Friday για παράδειγμα), προκαλούν σημαντική νευρικότητα στα κανάλια διανομής. Με δεδομένο ότι ήδη τα αποθέματα παρουσιάζουν ελλείψεις, η πρόσθετη ζήτηση ενδεχομένως απλά να μην μπορεί να καλυφθεί. Τέλος, η Canalys αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι φέτος «οι εκπτωτικές πολιτικές θα είναι σημαντικά λιγότερο επιθετικές», σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία