Η ανησυχία όλων μας ήταν μεγάλη όλο το βράδυ της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα με τους ασχολούμενους με το θέμα των πλημμυρών και συνεχώς όλοι καρφωμένοι στα διεθνή δίκτυα πρόγνωσης των μετεωρολογικών παραμέτρων. Τα μηνύματα ήταν δυστυχώς απαισιόδοξα και οι προβλέψεις για την Αττική δυσοίωνες για τη νύχτα που θα ακολουθούσε. Τα πράγματα φαίνονταν ακόμη πιο δύσκολα για την πολύπαθη Δυτική Αττική με την πρόβλεψη ιδιαίτερα ραγδαίων βροχών και καταιγίδων κυρίως το 3ωρο 3:00 μέχρι 6:00 το πρωί της Παρασκευής.

Ξημερώματα της Παρασκευής όλοι αναζητούσαμε να δούμε τι έγινε. Στη πρωινή ττηλεοπτική ζώνη οι δημοσιογράφοι σχολίαζαν πως η Αθήνα και η Αττική τη «σκαπούλαρε».

Ας δούμε λοιπόν πως τη «σκαπούλαρε» η Αττική από τον Μπάλο κοιτάζοντας αδρομερώς τη μεγάλη εικόνα.

Αν κρίνουμε από τα δεδομένα των σταθμών του 12ώρου 8:00 μέχρι 20:00 της Πέμπτης στην Αττική έχαμε βροχές συνολικού ύψους περί τα 80 mm (Ελληνικό 60 mm, Τατόι 77, Ν. Φιλαδέλφεια 112, Σπάτα 39 κλπ). Πρόκειται για υψηλό ύψος βροχής που όμως πραγματοποιήθηκε σε δόσεις που απείχαν μεταξύ τους κάποιες ώρες. Αυτό βοήθησε ώστε να μην αθροίζονται οι μεγάλες τιμές της πλημμυρικής παροχής από τα αλλεπάλληλα γεγονότα βροχής.

Είναι προφανές ότι αν τα περίπου 80 mm έπεφταν στη διάρκεια ενός 3ώρου και όχι κατανεμημένα στο 12ωρο, τα αποτελέσματα από την επέλαση του Μπάλου θα ήταν δραματικά για την Αττική και ιδιαίτερα για τις «ευαίσθητες» περιοχές.

Η πρόγνωση ότι η νύχτα της Πέμπτης προς στην Παρασκευή θα έδινε ακόμα μεγαλύτερα ύψη βροχής ήταν το πιο ανησυχητικό. Αυτό για ένα ακόμα λόγο παραπάνω. Γιατί αν σε μια παρατεταμένη διαταραχή της ατμόσφαιρας η κατανομή των υψών βροχής είναι οπισθοβαρής τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα προκληθούν είναι ακόμη πιο έντονα συγκρινόμενα με αυτά που προκαλούνται από μια «ομοιόμορφη» κατανομή των υψών βροχής στο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν λοιπόν λογικό να υπάρξει αυτή η μεγάλη κινητοποίηση των μηχανισμών προστασίας και να παρθούν αυστηρά μέτρα για το πρωϊνό της Παρασκευής για να μη ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Τώρα το επόμενο 12ωρο (8:00 – 20:00 της Παρασκευής) η Αττική δέχθηκε πολύ μικρότερα ύψη βροχής διαψεύδοντας τις προγνώσεις για ιδιαίτερα υψηλά ύψη βροχής. Οι σταθμοί της ΕΜΥ κατέγραψαν ιδιαίτερα μικρά ύψη βροχής για το 12ωρο αυτό (π.χ. Ελληνικό 19 mm, Τατόϊ 8, Ν. Φιλαδέλφεια 12, Σπάτα 9 κλπ).

Αυτό ήταν σε πολύ γενικές γραμμές το σκηνικό για την Πέμπτη και την Παρασκευή 14 και 15 Οκτωβρίου για την Αττική που γλύτωσε τα χειρότερα.

* Ο Γιώργος Τσακίρης είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
ΕΝΑ – Η ανθεκτική Τουρκία και ο «τεφλόν» Ερντογάν;
Experts |

ΕΝΑ: Η ανθεκτική Τουρκία και ο «τεφλόν» Ερντογάν;

Την τελευταία εβδομάδα για πολλοστή φορά από το 2018, η «κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας», η «πτώση του Ερντογάν» και τα διαχρονικά σενάρια περί… διαμελισμού της γείτονος χώρας γέμισαν τις σελίδες των εφημερίδων και των διαφόρων κοινωνικών δικτύων

Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Με πιο χαλαρά κριτήρια ο δανεισμός των επιχειρήσεων – Διατηρούν ρευστότητα για δανεισμό
Academia |

Ευρωπαϊκές Τράπεζες – Με πιο χαλαρά κριτήρια ο δανεισμός των επιχειρήσεων – Διατηρούν ρευστότητα για δανεισμό

Παρά τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν μια ισορροπημένη άποψη για τους πιστωτικούς κινδύνους τους, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης τα δύο τελευταία τρίμηνα και της συνεχιζόμενης στήριξης από τις νομισματικές, δημοσιονομικές και εποπτικές αρχές

Δείκτης ανάκαμψης – Πτωτική πορεία για 4η συνεχή εβδομάδα
Academia |

Δείκτης ανάκαμψης – Πτωτική πορεία για 4η συνεχή εβδομάδα

Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να παρεμποδίσει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων ανΆπτυξης για το 4 τρίμηνο του 2021 προειδοποιεί το τμήμα Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ στις εκτιμήσεις του που δημοσιεύει αποκλειστικά κάθε Δευτέρα ο ΟΤ.