Aνώτεροι αξιωματούχοι από την Αργεντινή συναντήθηκαν με ιδιώτες επενδυτές στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, προωθώντας έναν φιλόδοξο οικονομικό «οδικό χάρτη» για την χώρα και αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας θετικής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουζμάν και ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Ζουάν Μανζούρ.

Νωρίτερα, οι δυο υπουργοί είχαν συνάντηση με το ΔΝΤ για να συζητηθεί μια νέα συμφωνία για την ανανέωση των πληρωμών περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η θετική συμφωνία με το ΔΝΤ είναι εθνική προτεραιότητα», δήλωσε ο Μανζούρ, μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή επιθυμεί να είναι συνεπείς απέναντι στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο Γκουζμάν παρουσίασε αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε «οδικό χάρτη» για τις οικονομικές προοπτικές της Αργεντινής, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19, επενδύοντας σε βασικούς τομείς για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Πρέπει να ενισχύσουμε το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα που εξαρτάται υπερβολικά από το χρέος και τη νομισματική έκδοση δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και «γι ‘αυτό το λόγο θεωρούμε σημαντικό να μειώνεται σταδιακά το έλλειμμα».

Η συνάντηση ήρθε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Γκούζμαν με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεργκίεβα και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου προγράμματος δανείων.

Πέρυσι η Αργεντινή αναδιάρθρωσε χρέος περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ιδιωτικούς διεθνείς πιστωτές.

Το νόμισμα πέσο της Αργεντινής έχει υποτιμηθεί περίπου 15% φέτος εν μέσω αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων που ελέγχουν την επίσημη ισοτιμία, αν και αυτοί οι έλεγχοι έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα με τις τιμές στις δημοφιλείς εναλλακτικές αγορές συναλλάγματος.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζει επίσης υψηλό πληθωρισμό που ξεπερνά το 52% ετησίως.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των GoldenTree Asset Management, Morgan Stanley, Redwood Capital, Goldman Sachs, Gramercy και BlackRock.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή