Η υγεία περνά με γρήγορο ρυθμό στη νέα ψηφιακή εποχή. Η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε την ψηφιοποίηση σε όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Η υγεία βρέθηκε φυσικά στην πρώτη γραμμή, προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα, εύκολα και με ασφάλεια. Το πρώτο βήμα έγινε με την άυλη συνταγογράφηση, ένα έργο-ορόσημο για την ψηφιοποίηση της υγείας, που έχουν, μέχρι σήμερα, αγκαλιάσει 2,6 εκατ. εγγεγραμμένοι πολίτες. Τώρα, με την εφαρμογή myHealth, οι πολίτες κρατούν πια την άυλη συνταγογράφηση στα χέρια τους.

Ήδη, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν το myHealth app, τον «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» που φέρνει το υγειονομικό προφίλ κάθε πολίτη στο κινητό του τηλέφωνο. Η εφαρμογή, που υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ), είναι το επόμενο βήμα του πολυδιάστατου έργου της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης, το οποίο έχει επίσης υλοποιηθεί με τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ.

Ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά και βεβαιώσεις στο κινητό

Το νέο mobile app, που είναι διαθέσιμο δωρεάν για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές, επιτρέπει στον πολίτη να βλέπει και να διαχειρίζεται από το κινητό του, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Μέσω ειδοποιήσεων (push notifications) στο κινητό, ο χρήστης ενημερώνεται για κάθε νέα συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ του, ενώ έχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνει ή έχει λάβει, καθώς και σε σημειώσεις του γιατρού.

Παράλληλα, παρέχεται ιστορικό με όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλαδή των ανήλικων παιδιών.

Πώς θα αποκτήσετε το myHealth

Αφού κάνετε το download της εφαρμογής στη συσκευής σας, η αρχική εγγραφή γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και με καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (ΟΤP-One Time Password) που αποστέλλεται σε πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Μετά την αρχική εγγραφή, η είσοδος στην εφαρμογή από έξυπνες κινητές συσκευές γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια, με χρήση βιομετρικών στοιχείων ή/ και προσωπικών κωδικών. Προ-απαιτούμενο για τη χρήση της, είναι η εγγραφή στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr.

myHealth app: Επόμενος σταθμός στην ψηφιακοποίηση της υγείας

Το myHealth app αποτελεί το επόμενο βήμα της άυλης συνταγογράφησης, η οποία έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα πολιτών, γιατρών και φαρμοκοποιών, απαλλάσσοντάς τους από το… χαρτί, καθώς κάθε είδους συνταγογράφηση γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά με τη χρήση μόνο του ΑΜΚΑ. Οι πολίτες λαμβάνουν τις άυλες συνταγές ή τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και στο διαγνωστικό ιατρείο.

Συγχρόνως, δίνοντας τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συνταγογράφησης για τις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δεν χρειάζεται να κάνουν αυτοπρόσωπη επίσκεψη στο ιατρείο. Η άυλη συνταγογράφηση συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στη διευκόλυνση του έργου γιατρών και φαρμακοποιών, στην απλούστευση των διαδικασιών και στον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Επιπλέον, βοήθησε και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19, καθώς οι εγγεγραμμένοι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω SMS για την προ-κράτηση του ραντεβού τους.

2,6 εκατ. εγγεγραμμένοι χρήστες

Μέχρι σήμερα, οι πολίτες που έχουν εγγραφεί και εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως ξεπερνούν τα 2,6 εκατ. Οι άυλες συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί ανέρχονται σε 26 εκατ. και τα άυλα παραπεμπτικά σε 10 εκατ. Τέλος, έχουν σταλεί στους εγγεγραμμένους 66 εκατ. αυτοματοποιημένα sms έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών και παραπεμπτικών και 50 εκατ. email.

Η συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ ήταν καθοριστική από την πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου, το 2012, που αφορούσε στη διασύνδεση ιατρών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων. Η μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση, από τον Μάρτιο του 2020, αποτέλεσε ορόσημο για την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας στη χώρα μας.

«H άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο-σταθμός για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας στη χώρα μας. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο ICT, που χάρη σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για αυτό, υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνους-ρεκόρ» δήλωσε ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος.

Στόχος ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Σήμερα, το myHealth app βρίσκεται στην πρώτη φάση λειτουργίας του, η οποία σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα ιατρικά στοιχεία. Στόχος είναι να ενισχύεται διαρκώς με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» για τους πολίτες, μέσω του οποίου θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που τους αφορούν.

«Το myHealth είναι μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη. Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Δύναμή μας, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, καθώς και η στήριξη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Ευχαριστούμε τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος και με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ψηφιακή εμπειρία των συμπολιτών μας στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» δήλωσε σχετικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κυρία Νίκη Τσούμα.

Το myHealth app υλοποιήθηκε μέσω της Συμφωνίας–Πλαίσιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Η.ΔΙ.ΚΑ και την ένωση ΟΤΕ–BYTE και βασίστηκε σε τεχνολογίες και υπηρεσίες διαθέσιμες στο Oracle Cloud Infrastructure. H εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ένωση, σε συνεργασία με την Oracle Ελλάδος και τις εταιρείες SIGMASOFT και DATAMED.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Συμμετοχή της βιομηχανίας ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ στην έκθεση Anuga
Επιχειρήσεις |

Συμμετοχή της βιομηχανίας ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ στην έκθεση Anuga

Στην έκθεση Anuga, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας, συμμετείχε η βιομηχανία ζυμαρικών , με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, μέσω της μεγαλύτερης έκθεσης τροφίμων και ποτών διεθνώς.

ΑΒΑΞ – Ξεκίνησε να λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας
Επιχειρήσεις |

ΑΒΑΞ: Ξεκίνησε να λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας

Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα θα παράγει σε ετήσια βάση έως και 5.100MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών.

Ελληνικός Χρυσός – Ωφελημένη από τη νέα επενδυτική συμφωνία η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής
Επιχειρήσεις |

Ελληνικός Χρυσός: Πώς ωφελείται η τοπική κοινωνία από την νέα επένδυση

Από τις επενδύσεις στην τοπική ανάπτυξη και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, μέχρι τα αυξημένα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητάς της, η νέα επενδυτική συμφωνία υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής