H Ρωσία δεν παρακρατεί την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους, δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Αντρέι Κελίν μιλώντας στο BBC πρόσθεσε επίσης ότι οι δεσμεύσεις για αύξηση της προσφοράς θα χρειαστούν χρόνο για να τεθούν σε ισχύ. Οι τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως έχουν αυξηθεί καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο καθώς αυξάνονται οι λογαριασμοί των νοικοκυριών.

Όπως επισημαίνει το BBC η Ρωσία παρέχει μόνο περίπου το 5% του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου προέρχεται από τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες στην Ευρώπη, ως όπλο για να επιταχύνει την έγκριση του νεόδμητου αγωγού Nord Stream 2.

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς για το φυσικό αέριο ως «χείριστους», αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η έγκριση του γερμανικού Nord Stream 2 «θα δώσει ένα θετικό μήνυμα και θα βελτιώσει την τρέχουσα κατάσταση».

Ο κ. Κελίν είπε ότι δεν βλέπει «καμία αντίφαση» σε αυτό, προσθέτοντας ότι ο αγωγός είναι έτοιμος και ότι «αναμένουμε την τελική έγκριση από τη Γερμανία. Έτσι, μόλις συμβεί, φυσικά θα προέλθουν νέες προμήθειες φυσικού αερίου από αυτόν τον αγωγό».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει την ποσότητα φυσικού αερίου για τη Δυτική Ευρώπη εάν η Γερμανία δεν εγκρίνει τον αγωγό γρήγορα, ο κ. Κελίν είπε: «Όσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα το κάνουμε. Έχουμε αυξήσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Ουκρανίας κατά 10%, αλλά όπως καταλαβαίνετε [δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα] επειδή ο εξοπλισμός σε αυτόν τον αγωγό δεν έχει εκσυγχρονιστεί ποτέ και δεν έχει ανακατασκευαστεί, οπότε είναι απλά επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί».

Υπογράμμισε ότι η προσφορά δεν θα αυξηθεί τόσο σύντομα μετά την ανακοίνωση του κ. Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά  «ότι το αέριο δεν ταξιδεύει φυσικά με την ταχύτητα του φωτός, αλλά πολύ αργά».

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία έκανε ό, τι μπορούσε για να προμηθεύσει περισσότερο και φθηνότερο φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Κέλιν είπε ότι το Nord Stream 2 θα βοηθήσει.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου θα αυξηθούν από τον Νοέμβριο, αλλά είπε ότι υπήρξε ήδη αύξηση 15%.

Ερωτηθείς αν το Nord Stream 2 θα έδινε στη Ρωσία τεράστιες εξουσίες στη Δυτική Ευρώπη απλά και μόνο «με μία βάνα» ο κ. Κέλιν απέρριψε αυτές τις προτάσεις ως «ανοησίες» και αστειεύτηκε  εικάζοντας ότι μια τέτοια βάνα μπορεί να βρίσκεται στο υπόγειο της πρεσβείας του.

«Φυσικά, είναι ανοησία», είπε.

Ερωτηθείς εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου θα αυξηθούν από την 1η Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το αν είχε εγκριθεί ή όχι το Nord Stream 2, ο κ. Κελίν είπε: «Απλώς δεν ξέρω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κομισιόν – Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….
Green |

Κομισιόν: Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….

Στα 14 δισ. ευρώ για το 2015-2020 οι επιδοτήσεις της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα - Πρώτη η χώρα μας στην Ε.Ε. επιχορηγώντας με το 1% του ΑΕΠ - Μόλις στο 1,8 δισ. ευρώ οι ενισχύσεις στα αιολικά πάρκα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει
Green |

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη καθώς και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Gazprom ζητά ο Κώστας Σκρέκας
Ενέργεια |

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Gazprom ζητά ο Κώστας Σκρέκας

Στην Αγ. Πετρούπολη από σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις Gazprom – ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις ποσότητες του 2022. Η συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου. Τα ρωσικά projects που δεν έγιναν ποτέ…

Ώρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2
Διεθνή |

Η τελευταία απότομη «στροφή» για τον Nord Stream 2

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας ή μη του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Οι ισορροπίες στο Βερολίνο και ο ρόλος της Ουάσιγκτον.

Σκρέκας – «Η αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή βούληση»
Ενέργεια |

Παρέμβαση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας για την αγορά ενέργειας

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.