Η μεταπανδημική ανάπτυξη ρεκόρ στην Κίνα έλαβε τέλος, εκτίμησε η HellasFin. Στην διάρκεια του γ’ τριμήνου σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει την δυναμική της καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,9% από 18,3% και 7,9% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, απογοητεύοντας έτσι όλες τις προσδοκίες ακόμη και τον κυβερνητικό στόχο του 5-5,5%.

Η επιβράδυνση αποδίδεται σε μία σειρά από παράγοντες όπως την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, τις δυσκολίες εφοδιασμού, τις ενεργειακές ελλείψεις, την ρυθμιστική αυστηροποίηση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και στο ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας οδήγησε με υψηλό τίμημα στην επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στο 3,1% ποσοστό αύξησης, χαμηλότερο από την μακροχρόνια της τάση. Ο περιορισμός της πρόσβασης της μεταποίησης στο ηλεκτρικό δίκτυο στις περιόδους υψηλής ζήτησης είχε σαν αποτέλεσμα την μερική κατάρρευση στους κλάδους ενεργειακής εντάσεως, των μετάλλων, χημικών προϊόντων, παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, υπολογιστών, επικοινωνιών και ηλεκτρονικών.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναζωογονήθηκε ήπια μετά την υποχώρησή της τον Αύγουστο γεγονός που προσφέρει κάποια αισιοδοξία στον κλάδο τον υπηρεσιών, μετά την εξαφάνιση των θυλάκων εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Παρά το παραπαίον μερίδιο των επενδύσεων σε ακίνητα και την σχετική απραξία στην ανάπτυξη των υποδομών, οι επενδύσεις στην μεταποίηση αποτέλεσαν φωτεινή εξαίρεση. Στα στοιχεία του γ’ τριμήνου διαφαίνεται η ισχυρή βούληση των αρχών να καταστήσουν το μερίδιο των παγίων επενδύσεων που αναφέρεται στην αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και πράσινη οικονομία, μελλοντικό αναπτυξιακό κινητήρα και αντισταθμιστικό πρόταγμα στις αδυναμίες της αγοράς ακινήτων.

Οι αντιξοότητες της κινεζικής οικονομίας μάλλον θα συνεχιστούν για κάποιους μήνες ακόμη. Οι αρχές όμως επιδιώκουν με στοχευμένες παρεμβάσεις νομισματικές και δημοσιονομικές να αποκαταστήσουν τις όποιες δυσλειτουργίες και να σταθεροποιήσουν την οικονομική ανάπτυξη εντός των προγραμματικών στόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή