Την πρώτη έκθεση αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και την εφαρμογή του σε ολόκληρη την ΕΕ, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση δείχνει ότι το πιστοποιητικό ΕΕ ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο για την απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία του COVID-19, με περισσότερα από 591 εκατομμύρια πιστοποιητικά που δημιουργήθηκαν.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το πιστοποιητικό διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια για τους πολίτες και ήταν επίσης το κλειδί για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της Ευρώπης που έχει πληγεί.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID είναι μια επιτυχία παγκοσμίως: έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο και είναι σήμερα το μόνο σύστημα που λειτουργεί ήδη σε διεθνές επίπεδο. 43 χώρες σε τέσσερις ηπείρους είναι συνδεδεμένες στο σύστημα και θα ακολουθήσουν περισσότερες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Όπως είπε η Πρόεδρος Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 , το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δείχνει ότι “Όταν ενεργούμε μαζί, είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε γρήγορα”.

Η επιτυχία του συστήματος ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ σε αριθμούς:

  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει περισσότερα από 591 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ
  • 43 χώρες είναι ήδη συνδεδεμένες με το σύστημα της ΕΕ : 27 κράτη μέλη της ΕΕ, 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η Ελβετία και 12 άλλες χώρες και εδάφη. Συνολικά, προσεγγίστηκαν από την Επιτροπή 60 τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα της ΕΕ . Πέρα από αυτά που έχουν ήδη συνδεθεί, συνεχίζονται τεχνικές συζητήσεις με 28 από αυτές τις χώρες.
  • Ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών επωφελήθηκε πολύ από το Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ακριβώς την περίοδο της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής. Η ένωση του International Airport Council ( ACI Europe ) ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2021 ο συνολικός όγκος των επιβατών υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020. Η ACI Europe αποδίδει αυτήν την αλλαγή στην κυκλοφορία του Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ μαζί με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
  • Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , περίπου τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι το ασφαλέστερο μέσο για δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
  • 20 κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν επίσης το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για άλλους σκοπούς, όπως για την πρόσβαση σε μεγάλες εκδηλώσεις και εστιατόρια, κινηματογράφους και μουσεία, με πρόσθετη εθνική νομική βάση.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εγκυρότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και ανάρρωσης, καθώς και τη χρήση αντισωμάτων και ταχείων δοκιμών αντιγόνου για πιστοποιητικά ανάκτησης και θα επανεξετάσει τις επιλογές μόλις ληφθούν νέες επιστημονικές οδηγίες.

Οι τεχνικές εργασίες για τη βελτίωση των λειτουργιών του συστήματος ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του δικτύου eHealth . Η Επιτροπή θα:

Να συνεχίσει τις προσπάθειές του να συνδέσει επιπλέον χώρες με το σύστημα της ΕΕ ·
Συνεργασία με τα κράτη μέλη σε τεχνικό επίπεδο για την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή