Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) δρομολογεί σήμερα το πρόγραμμα «EIT Community Booster – Scaling New European Bauhaus Ventures» (Μηχανισμός προώθησης της κοινότητας του ΕΙΤ — Επέκταση επιχειρηματικών σχεδίων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους) με σκοπό να στηρίξει την πρωτοβουλία «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους».

Με την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα λάβουν στήριξη 20 καινοτομικές εταιρείες με προϋπολογισμό έως και 50.000 ευρώ καθεμία για να επιταχύνουν λύσεις που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα (από τους στόχους για το κλίμα έως την κυκλικότητα, τη μηδενική ρύπανση και τη βιοποικιλότητα), την αισθητική (ποιότητα εμπειρίας και στιλ, πέρα από τη λειτουργικότητα) και τη συμπεριληπτικότητα (με προτεραιότητα στην πολυμορφία, εξασφάλιση της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας).

Η πρόσκληση αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους τις οποίες στηρίζει η νέα κοινότητα του ΕΙΤ την περίοδο 2021-2022. Η πρόσκληση του μηχανισμού προώθησης της κοινότητας του ΕΙΤ (EIT Community Booster) είναι ανοιχτή έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021. Οι νεοφυείς και οι επεκτεινόμενες επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να υποβάλουν πρόταση και να αναπτύξουν το επιχειρηματικό σχέδιό τους. Κατά την πιλοτική φάση αυτού του μηχανισμού προώθησης της κοινότητας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2021, χρηματοδοτήθηκαν ήδη 13 επιχειρηματικά σχέδια με 650.000 ευρώ συνολικά.

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους προχωρεί από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση των απτών αποτελεσμάτων χάρη στην άμεση στήριξη που παρέχεται στους Ευρωπαίους δημιουργούς καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αλλά και στις νέες φιλόδοξες αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Ανυπομονώ να δω όλες τις καινοτομικές ιδέες και όλα τα καινοτομικά προϊόντα ταλαντούχων Ευρωπαίων επιχειρηματιών για τους δημόσιους χώρους μας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης.»

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Για να φτάσει το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους σε περιφέρειες και πόλεις όλης της Ευρώπης και ακόμη πιο μακριά, θα πρέπει να προωθήσουμε καινοτομικές επιχειρηματικές έννοιες και ιδέες. Η ισχύς μας είναι η συνεργασία μας: επιχειρήσεις, περιφερειακές και τοπικές κοινότητες και δημιουργικά πνεύματα συνεργάζονται, ακολουθώντας μια γνήσια συμμετοχική και διεπιστημονική προσέγγιση. Τα καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός αλλαγής, της απτής αλλαγής που σκοπεύουμε να φέρουμε στην κοινωνία μας, και χαίρομαι που βλέπω ότι το ΕΙΤ προωθεί αυτό το κίνημα για τη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμπεριληπτικότητα.»

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία της κοινότητας του EIT και του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους διαθέτει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ για το 2021 και το 2022 με σκοπό:

  • να παράσχει υπηρεσίες επιτάχυνσης και να στηρίξει επιχειρηματίες, δημιουργούς καινοτομίας και επιχειρηματικά σχέδια που συνδέονται με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους·
  • να δημιουργήσει και να κινητοποιήσει πρωτοβουλίες που ξεκινούν από τους πολίτες·
  • να προσφέρει δραστηριότητες επιχειρηματικής κατάρτισης και εκπαιδευτικούς πόρους για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και διά βίου μάθηση.

Η στήριξη του ΕΙΤ προς το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Όλο το έτος η κοινότητα του ΕΙΤ στήριξε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη φάση του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Αναπτύχθηκε μια κοινή πρωτοβουλία της κοινότητας του EIT και του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής τόσο των πολιτών όσο και των κοινοτήτων στον συσχεδιασμό βιώσιμων δημόσιων χώρων για την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι επιτυχημένες δραστηριότητες της κοινότητας του ΕΙΤ για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περιλαμβάνουν:

  • βοήθεια προς δημιουργούς καινοτομίας και επιχειρηματίες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για την ανάπτυξη και τη δρομολόγηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε σχέση με
  • το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους χάρη στο πρόγραμμα Jumpstarter του ΕΙΤ·
  • προσφορά επιχορηγήσεων για έργα με πρωτοβουλία πολιτών, από έργα για τη μετατροπή χώρων στάθμευσης σε παιδικές χαρές και έργα ενασχόλησης με ηλικιωμένους έως έργα για τόπους
  • πολιτιστικής κληρονομιάς ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή·
  • προσθήκη ειδικού άξονα για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στο πλαίσιο του Μαραθωνίου του 2021 για το κλίμα. Ο εν λόγω μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών (hackathon) συγκεντρώνει
  • διάφορους συμμετέχοντες από 150 πόλεις και μεγάλα αστικά κέντρα από όλο τον κόσμο με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το κλίμα, τη ρήξη με το στάτους κβο και την επανεξέταση των χώρων στους οποίους ζούμε και του μέλλοντος που επιθυμούμε ως πολίτες.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, βρίσκοντας λύσεις για πιεστικά παγκόσμια προβλήματα και καλλιεργώντας το επιχειρηματικό ταλέντο για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ είναι οργανισμός της ΕΕ και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές εταιρικές σχέσεις, τις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας του ΕΙΤ, που απαρτίζονται από κορυφαίες εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια. Η κοινότητα του ΕΙΤ, μαζί με τους κορυφαίους εταίρους της, προσφέρει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη: μαθήματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης, υπηρεσίες ίδρυσης και επιτάχυνσης επιχειρήσεων και ερευνητικά έργα με κίνητρο την καινοτομία.

Το ΕΙΤ είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης, καθώς συγκεντρώνει περίπου 3.000 εταίρους από κορυφαίους επιχειρηματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όλης της Ευρώπης σε περισσότερους από 60 κόμβους καινοτομίας πανευρωπαϊκά. Το ΕΙΤ έχει κινητοποιήσει περισσότερες από 3.800 νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 1.400 νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 3,9 δισ. ευρώ εξωτερικού κεφαλαίου. Περισσότεροι από 3.800 φοιτητές έχουν αποφοιτήσει από μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα του ΕΙΤ και περισσότεροι από 100.000 έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης της κοινότητας του ΕΙΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή