
Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει εκτινάξει το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα επίπεδα ώστε ήδη κάποιες κυβερνήσεις να σκέφτονται να προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται σε τίποτα με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που θα δημιουργηθούν τις επόμενες δεκαετίες, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο σενάριο του Οργανισμού, η επιβράδυνση στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, το δημογραφικό ζήτημα και η επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας, θα οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των 38 μελών του ΟΟΣΑ και των χωρών της Ομάδας των 20 στο 1,5% το 2060, από περίπου 3% σήμερα. Ταυτόχρονα, τα κράτη θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενα κόστη, ιδίως από τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη.
Για να διατηρηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και παροχές σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά σχεδόν 8% επί του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, το μέγεθος της πρόκλησης αυτής θα ανερχόταν σε περισσότερο από το 10% της παραγωγής, χωρίς οι οικονομολόγοι να υπολογίζουν καν νέες δαπάνες, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
«Οι τάσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση της σχετικής τιμής των υπηρεσιών θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στο έγγραφο πολιτικής που εκπόνησαν οι Yvan Guillemette και David Turner. «Η δημοσιονομική πίεση από αυτές τις μακροπρόθεσμες τάσεις είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που συνδέονται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που κληρονόμησε η Covid».
Οι χώρες δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξήσουν τους φόρους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Αντ ‘αυτού, ζητά μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και την αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.
Ένας συνδυασμός δράσης σε αυτούς τους δύο τομείς – συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της αύξησης των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης κατά τα δύο τρίτα της μελλοντικής αύξησης στο προσδόκιμο ζωής – θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την προβλεπόμενη αύξηση της δημοσιονομικής πίεσης έως το 2060 στη διάμεση χώρα.


Latest News

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ - FAO για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης
Η ειρήνη και ο μετασχηματισμός των αγροδιατροφικών συστημάτων προϋποθέσεις για την κάλυψη των παγκόσμιων διατροφικών αναγκών

O γρίφος της ρωσικής χρεοκοπίας
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε τις πληρωμές εξωτερικού της χρέους αφού έχει τα χρήματα για να πληρώσει αλλά δεν μπορεί να το κάνει καθώς οι πληρωμές εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της

Το εστιατόριο με ατομικό μενού 700 ευρώ που βάζει λουκέτο
Το Noma στην Κοπεγχάγη βρίσκεται στην κορυφή των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο

Δύση vs Ρωσίας – Ποιος θα λυγίσει πρώτος στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο;
Παρά τις κυρώσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η ρωσική στρατιωτική μηχανή δεν δείχνει να χάνει την ισχύ της. Το στοίχημα του Πούτιν και των επιτελείων της Δύσης.

Το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων και ο δύσκολος στόχος της ομαλής προσγείωσης
Τί ομολόγησε ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΚΤ, στη Σίντρα της Πορτογαλίας

Πτώση ρεκόρ στο 96,7% για την παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία
Η ρωσική βιομηχανία, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις ξένες επενδύσεις και εξοπλισμό, έχει πληγεί από τις κυρώσεις

Το μεγαλύτερο αυτοματοποιημένο λιμάνι διεθνώς θέλει να γίνει η Σιγκαπούρη
Χρήση αυτόματων οχημάτων και drones, αλλά και πλήρης ψηφιοποίηση όλων των στοιχείων

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη η συρρίκνωση της οικονομίας
Επί τα χείρω αναθεώρηση των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης

Δύσκολα θα αποφευχθεί παγκόσμια ύφεση
Ιστορικά είναι εξαιρετικά δύσκολο το να προσπαθήσει μια οικονομία να μειώσει τον πληθωρισμό επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ομαλή προσγείωση της

Τέλος τα... πάρτι σε χώρους Airbnb
Ο πανδημικός κανόνας ήρθε για να μείνει.