Στον άμεσο ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ – με την οικονομική ενίσχυση του ταμείου Ανάκαμψης – και στην ένταξη στην «μάχη» των ιδιωτών εκκαθαριστών από τον Νοέμβριο, προσδοκά η κυβέρνηση για να πετύχει ουσιαστική αποκλιμάκωση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η μείωση του αριθμού των εκκρεμοτήτων από 155.000 σε 129.000 των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, τα δύο τελευταία χρόνια, όπως και η βελτίωση της εικόνας, σε επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία ενταγμένα στον ΕΦΚΑ, αποτελούν ένα θετικό βήμα αλλά απέχουν παρασάγγας, από την επίλυση του «σκληρού πυρήνα» του προβλήματος.

Η εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ, με την εφαρμογή νέων σύγχρονων συστημάτων από ιδιωτικές εταιρείες. Η ένταξη λογιστών και δικηγόρων στη μάχη της απονομής των συντάξεων. Η εντατικότερη προσπάθεια για απόδοση όλων των αιτημάτων προ του 2019 («παλαιές αιτήσεις συνταξιοδότησης») και η μετατροπή του «πράσινου κτηρίου» της Λεωφόρου Κηφισίας σε «πύργο ελέγχου και απονομής της διαδοχικής σύνταξης».

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα εφαρμόσει – με εντατικούς ρυθμούς – το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιτύχει θεαματικότερα αποτελέσματα.

Η ευρύτερη εφαρμογή των νέων τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των ασφαλισμένων με στόχο την επίλυση του προβλήματος του ΕΦΚΑ και των εκκρεμών συντάξεων.

Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα ψηφιακής παρέμβαση στον ΕΦΚΑ συνολικού προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024. Στις ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:

  • Ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, με την ψηφιοποίηση των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024 και προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ .
  • Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, ώστε να επικοινωνούν οι υπηρεσίες – των διαφορετικών ενοποιημένων ταμείων – μεταξύ τους.
  • Αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024, με στόχο την μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων.
  • Επίσης στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και η «Αριάδνη» με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, που έχει σχέση με την αναβάθμιση του ολοκληρωμένου συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την πάταξη παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Βελτίωση στα επιμέρους ταμεία

Στο μεταξύ εικόνα βελτίωσης παρουσιάζουν τα επιμέρους ταμεία ως προς τον αριθμό των εκκρεμοτήτων, γεγονός που σημειώνει προσωπικά ο κ. Χατζηδάκης. Πρόκειται για τα ταμεία υγειονομικών, νομικών και μηχανικών, τα οποία – κατά το υπουργείο – εμφανίζουν αποκλιμάκωση του προβλήματος ακόμη και κατά 85%.

Στον ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα ενώ τώρα εκδίδονται 700. Έτσι το τελευταίο ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων από το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια.

Στο ταμείο Νομικών το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανα μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%.

Στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών) υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμη συσσωρεύονται πολλές εκκρεμότητες. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 80%.

Πάντως το συνολικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων παραμένει οξύ και ιδιαιτέρως σοβαρό και απαιτεί περαιτέρω προσπάθεια για την επίλυσή του.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης – δίνοντας το μέγεθος του συνολικού προβλήματος του ΕΦΚΑ – χαρακτηρίζει το ταμείο ως «μακράν την πιο προβληματική υπηρεσία» από όσες έχει διαχειριστεί στην πολιτική του καριέρα και αποδίδει την κατάσταση αυτή στην «φύρδην μίγδην συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων» το 2016. «Ενοποιήθηκαν προβληματικά ταμεία και μπλέχθηκαν άνθρωποι και λογισμικά σε ένα κουβάρι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά