Ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες επιδεινώθηκαν ειδικά πέρυσι, η βαθιά κρίση της πανδημίας της covid-19 δεν επηρέασε τις τιμές των κατοικιών.

Από τις 60 χώρες που περιλαμβάνονται στον παγκόσμιο δείκτη τιμών ακινήτων του ΔΝΤ, στις 52 –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2020. Μάλιστα αυτή η τάση συνεχίζεται εντονότερη και εφέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η αντίστοιχη αύξηση το πρώτο τρίμηνο εφέτος διαμορφώθηκε στο 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ για το σύνολο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%.

Σε 23 από τις 60 χώρες που εξετάζει το ΔΝΤ, η αύξηση των τιμών το 2020 ξεπέρασε το 5%.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

Η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει πως στην άνοδο των τιμών των κατοικιών συνέβαλαν τα χαμηλά επιτόκια, οι πολιτικές στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις και η μεγαλύτερη ανάγκη των ανθρώπων να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους, που τους ώθησε να αναζητήσουν μεγαλύτερα σπίτια στα προάστια.

Μαζί με αυτούς τους παράγοντες ζήτησης, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν επίσης και λόγω ακριβότερων οικοδομικών υλικών, καθώς η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού διαταράχθηκε, με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής να εκτιναχθεί.

Ταυτόχρονα όμως, η αύξηση των τιμών των κατοικιών είχε αντίκτυπο στον πληθωρισμό σε ορισμένες χώρες και θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μεγαλώνουν οι ανισότητες

Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών σε σχέση με τα εισοδήματα καθιστούν τη στέγαση απρόσιτη για πολλά τμήματα του πληθυσμού, ειδικά στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ των Baby Boomers, που στατιστικά είναι πιο πιθανό να έχουν σπίτι, και των Millennials και της Γενιάς Z, οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία να γίνονται καπνός.

Έρχεται μια νέα φούσκα ακινήτων;

Πάνω από μια δεκαετία πριν, μια ανατροπή στις τιμές των κατοικιών σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, η ταυτόχρονη άνοδος του δανεισμού των νοικοκυριών και των τιμών των κατοικιών σε πολλές χώρες που συνέβη τότε δεν φαίνεται να παρατηρείται σήμερα.

Ως εκ τούτου, σε ένα εύλογο σενάριο, η αύξηση των επιτοκίων, η απόσυρση των πολιτικών στήριξης -καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν- και η αποκατάσταση της έγκαιρης προσφοράς δομικών υλικών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια εξομάλυνση των τιμών των κατοικιών, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα